Nőnapra: pompás ajándék egy virágzó begónia

5
Nőnapra: pompás ajándék egy virágzó begónia
Az év legnagyobb részében gazdagon virágzik. Bokros növény, melynek magassága a 30-40 cm-t is elérheti. Kedvelt virágajándék, mert virágával sokáig emlékeztet az ajándékozóra. 

A begónia szakszerű kezelés mellett az év legnagyobb részében virágzik

Bokros növény, melynek magassága a 30-40 cm-t is elérheti. Virágai rózsához hasonlítanak. A sötétpirostól a rózsaszínig, a sárgától a fehérig temérdek színben viríthatnak, tavasszal és nyáron nyílnak. Levelei csillogó zöld, olykor sötétvörös színűek, húsosak.

begonia_virag2

 

A sugár begónia (Begonia elatior hibridek) gondozása

A Begonia elatior hibridek közé számos nemesített begónia fajta tartozik, közös jellemzőjük, hogy buján tenyésző, hosszan virágzó szobanövények, akár télen is könnyen virágoztathatók megfelelő megvilágítás mellett. Hogy hosszan virítson, tartsuk be az alábbi igényeit:

Fényigény

Világos helyen neveljük, közvetlen napsütés nélkül.

Hőigény

Átlagos hőmérséklet szükséges a begónia komfortjához, télen legalább 13 °C. Ha lehet, akkor a 21 °C fölötti hőmérsékletet kerüljük és olyan helyet keressünk számára, ahol a napi hőingadozás is minimális.

Vízigény

Virágzáskor öntözzük bőven, egyébként a földje ne legyen állandóan nedves.

Páratartalom

Párás levegőt igényel, ezért állítsuk a cserepet nedves kavicsra.

begonia_virag1


Betegségek

Vigyázzunk, hogy öntözéskor a leveleket ne érje víz, mert az különböző gombás fertőzések (lisztharmat) kialakulásához vezethet. Ha fehér, porszerű foltok jelennek meg a levelein, akkor lisztharmatfertőzéssel állhatunk szemben, ilyenkor vigyük távolabb a többi növénytől, csípjük le az erősen fertőzött leveleket, a többit pedig kezeljük lisztharmat elleni gombaöllő szerrel. Rendszeres szellőztetéssel megelőzhető a fertőzés.

Kártevők

Érzékeny a takácsatkákra, néha levéltetvek is megtámadhatják.

Bimbóhullást okozhat a túl sötét szoba, a túlzottan hideg vagy túl meleg levegő  (12-20 °C fok között ideális a számukra). Nem szereti, ha sokat mozgatjuk a cserepét, ha tehetjük, figyeljük hogy a növény cserepe mindig az eredeti helyére és irányba kerüljön vissza egy szellőztetés vagy frissítő zuhany után.

A hosszantartó virágzás érdekében rendszeres tápanyagutánpótlást igényel: tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk virágos növények számára összeállított tápoldattal.

Begóniák közül létezik még számos faj és fajta:

  • Egynyári virágágyi vagy balkonnövény: Mindignyíló begónia (Begonia sempervirens)
  • Dézsás balkonnövényként erkélyen is tartható: Gumós begónia (Begonia thuberhybrida)
  • Szobanövények, levéldísznövények: Király begónia (Begonia Rex hibridek) és Begonia boweri
értékelés