Papagájvirág, az egyik leglátványosabb szobanövény

5

Az otthonunkban nevelhető összes virág közül talán a papagájvirág (Strelizia reginae) a leglátványosabb. Tartása télikertben a legideálisabb.

A papagájvirág (Strelitzia reginae) tartása

Az otthonunkban nevelhető összes virág közül talán a papagájvirág- másik nevén paradicsommadár-virág - a leglátványosabb. Nagy, evezőlapát alakú, méretes levelek közül emelkednek ki a hosszú száron ülő, élénkpiros, narancssárga és kék színű, 15 cm átmérőjű, több héten át nyíló virágai.

 

Leglátványosabb szobanövényünk: papagájvirág

 

Papagájvirág virágzása

Mint szobanövény, nagy türelmet igényel (az új növényeknél 3-4 évet kell várni az első virágzásra), amellett nagy a helyigénye is. Télen hűvös és jól megvilágított helyen kell tartani. A fejlett növényt ne ültessük át, az évenkénti virágzáshoz fontos a kinőtt cserép. Egy ősz-tél eleji és egy tavasz-nyár eleji virágzási periódusra számíthatunk.

Nyár elejétől a szabadba is kitehetjük, keressünk számára szélvédett, meleg fekvésű, napos helyet. Bőséges locsolást, permetezést és tápanyagutánpótlást igényel.

 

Leglátványosabb szobanövényünk: papagájvirág

Leglátványosabb szobanövényünk: papagájvirág

 

A papagájvirág gondozása

  • Hőigény: Átlagos meleg, télen 10-15 °C.
  • Fényigény: A lehető legtöbb fény, de a nyári tűző naptól védeni kell. Virágzásakor mindenképp napos ill. világos helyen kell tartanunk.
  • Vízigény: Alaposan öntözzük meg, majd a következő öntözésig hagyjuk a földfelszínt kiszáradni. Télen ritkábban öntözzük. A pangó vízre gumós gyökerei kimondottan érzékenyek!
  • Páratartalom: Időnként permetezzük.
  • Átültetés: Csak a fiatal növényeket kell évente tavasszal átültetni. A már virágzó növények a kinőtt cserepet szeretik. Két átültetés között azért érdemes a talaj felső rétegét friss, enyhén savanyú talajjal felfrissíteni.
értékelés