Sanyargatás után virágzik a viaszvirág
Ritkán adunk olyan tanácsot, hogy ne ültessük át a növényt vagy hagyjuk a földjét kiszáradni. A viaszvirágnak pedig ez kell! 

A viaszvirágról (Hoya carnosa) néhány szót

A csinos viszavirág (Hoya carnosa) népszerű és könnyen tartható virágos kúszónövény. Szárai akár a 3 m-es hosszúságot is elérhetik, ezért érdemes huzalra, mohakaróra vagy rácsra felfuttatni. Levelei oválisak, a szárakon kettesével állnak, kemény viaszréteggel borítottak.

Sanyargatás után virágzik a viaszvirág

 

A viaszvirág dísze a tavasztól őszig nyíló virágzata

A csillag alakú, fehér virágok közepén vörös folt helyezkedik el. A virágon található fényes bevonat mézhez hasonlít. Ne mozdítsuk el a helyéről, amikor a bimbók megjelennek, ne vágjuk le róla a hervadt virágokat, és csak akkor ültessük át, ha ez már elkerülhetetlen. Virágaira türelmesen kell várnunk, ugyanis csak az idősebb tövek nevelnek virágzatot, mikor már nem is remélnénk.

Sanyargatás után virágzik a viaszvirág
Viaszvirág (Hoya carnosa)

 

A viaszvirág gondozása

  • Fényigény: Világos hely, némi közvetlen napsütés sem árt, de a déli napsütéstől óvni kell. Sötét helyen ne várjuk, hogy virágba boruljon!
  • Hőigény: Átlagos meleg, télen ajánlatos hűvösebb (10-14 °C) helyen tartani.
  • Vízigény: Tavasztól őszig bőven öntözzük, de pangó vízet semmi esetre se hagyjunk tálkájában. Fontos, hogy télen ritkábban locsoljuk, a két öntözés között hagyjuk, hogy földje kiszáradjon.
  • Páratartalom: Rendszeresen permetezzük, kivéve akkor, ha virágzik.
  • A virágzás elmaradásának oka a tápanyaghiány, a rendszeres bolygatás (nem érdemes évente átültetni, sem változtatni a helyén), a sötétség vagy az elvirágzott hajtásokvisszavágása lehet.
  • Kártevők: A gyökérgubacs-fonálféreg legkedveltebb gazdanövénye, de meleg, száraz élőhelyen a pajzs- és gyapjastetvek is szívesen szívogatják nedveit.
  • Szaporítása: levéldugvánnyal vagy hajtásdugvánnyal szaporítható tavasztól nyár elejéig. Vágjunk le a növény egy egészséges oldalhajtását. Távolítsuk el a hajtásról az alsó leveleket, hogy csak egy darab levele maradjon, mad dugványozzuk nedves tőzeges-homok ültetőközegbe kb. 1 cm mélységbe. Borítsunk rá átlátszó műanyag fóliát (üvegbúrát), hogy a magas páratartalom biztosításával elősegítsük a gyökeresedést.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Milyen növényke bújt ki most ősszel a kertemben?

A foltos kontyvirágot (Arum maculatum) "becsapta az időjárás"

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Érik a Lime

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.