Viaszvirág: imád szenvedni, sanyargatás után virágzik

5

Ritkán adunk olyan tanácsot, hogy ne ültessük át a növényt vagy hagyjuk a földjét kiszáradni. A viaszvirágnak pedig ez kell!

A viaszvirág (Hoya carnosa)

A csinos viszavirág (Hoya carnosa) népszerű és könnyen tartható virágos kúszónövény. Szárai akár a 3 m-es hosszúságot is elérhetik, ezért érdemes huzalra, mohakaróra vagy rácsra felfuttatni. Levelei oválisak, a szárakon kettesével állnak, kemény viaszréteggel borítottak.

Sanyargatás után virágzik a viaszvirág

 

A viaszvirág virága

A csillag alakú, fehér virágok közepén vörös folt helyezkedik el. A virágon található fényes bevonat mézhez hasonlít. Ne mozdítsuk el a helyéről, amikor a bimbók megjelennek, ne vágjuk le róla a hervadt virágokat, és csak akkor ültessük át, ha ez már elkerülhetetlen. Virágaira türelmesen kell várnunk, ugyanis csak az idősebb tövek nevelnek virágzatot, mikor már nem is remélnénk.

Sanyargatás után virágzik a viaszvirág
Viaszvirág (Hoya carnosa)

 

A viaszvirág gondozása

  • Fényigény: Világos hely, némi közvetlen napsütés sem árt, de a déli napsütéstől óvni kell. Sötét helyen ne várjuk, hogy virágba boruljon!
  • Hőigény: Átlagos meleg, télen ajánlatos hűvösebb (10-14 °C) helyen tartani.
  • Vízigény: Tavasztól őszig bőven öntözzük, de pangó vízet semmi esetre se hagyjunk tálkájában. Fontos, hogy télen ritkábban locsoljuk, a két öntözés között hagyjuk, hogy földje kiszáradjon.
  • Páratartalom: Rendszeresen permetezzük, kivéve akkor, ha virágzik.
  • A virágzás elmaradásának oka a tápanyaghiány, a rendszeres bolygatás (nem érdemes évente átültetni, sem változtatni a helyén), a sötétség vagy az elvirágzott hajtásokvisszavágása lehet.
  • Kártevők: A gyökérgubacs-fonálféreg legkedveltebb gazdanövénye, de meleg, száraz élőhelyen a pajzs- és gyapjastetvek is szívesen szívogatják nedveit.
  • Szaporítása: levéldugvánnyal vagy hajtásdugvánnyal szaporítható tavasztól nyár elejéig. Vágjunk le a növény egy egészséges oldalhajtását. Távolítsuk el a hajtásról az alsó leveleket, hogy csak egy darab levele maradjon, mad dugványozzuk nedves tőzeges-homok ültetőközegbe kb. 1 cm mélységbe. Borítsunk rá átlátszó műanyag fóliát (üvegbúrát), hogy a magas páratartalom biztosításával elősegítsük a gyökeresedést.
értékelés