A gönci barack érintetlen íz, érték és lehetőség a munkahelyteremtésre
Felejthetetlen élmények és maradandó gasztronómiai kaland a látogatónak, kiváló lehetőség a helyieknek a boldogulásra és, hogy megmutassák a térség lenyűgöző turisztikai értékeit, a hamisítatlan helyi ízeket, a tiszta, érintetlen vidéki értékeket – ez a Gönci Barack Vigasság, amelyet július 1-2-án rendeznek a festői szépségű Boldogkőváralján.

Az idén pedig nagykövetet is választott az esemény: Havas Dóra, gasztroblogger és műsorvezető lesz a barackos hétvége háziasszonya.

Az Abaúj térség életében kiemelkedő fontossággal bír a Vigasság, amely nem csak a kiváló természeti és földrajzi adottságok miatt jelentős esemény, de turisztikailag, gasztronómiailag és gazdaságilag is a „térképre helyezi” környéket. Az eredetvédett gönci barack a vidék jellegzetes gyümölcse, amely sehol máshol nem található meg, mint a rendezvény központi témája, mára egyfajta védjegye és hírvivője a térségnek. Az abból készült nemes ital, a gönci barackpálinka, mint hungarikum, világszerte vitathatatlan értéket és minőséget képvisel.

 

gbv_7

 

A hatodik Vigasság egyik fő attrakciója az utánozhatatlan pálinka

Tizenhatféle Bestillo pálinkát ízlelhetnek meg a látogatók a gönci barack mellett tiszta, fajtaválogatott nemes és vadgyümölcsökből, aszútörkölyből, birsből, vadgyümölcsökből és málnából készült pálinkákat is. Az inni vágyó ínyencek mellett a haspókok is megtalálják a számításukat, hiszen a nemes italok mellé valódi gönci barack felhasználásából nyert ízorgiával várják a nagyérdeműt: a baracklekvártól kezdve az évszázados recept alapján készülő barackos gombócon át egészen a barackszörp különlegességekig lesz Boldogkőváralján minden, ami szemnek, szájnak és persze ízlelőbimbónak ingere!

gbv_5

 

"Nagy öröm számomra, hogy egy ilyen komoly hagyománnyal rendelkező esemény háziasszonya lehetek. A Gönci Barack Vigasság végre egy olyan fesztivál a sok rendezvény között, melynek valóban témája, tartalma van, ami régi időkre nyúlik vissza. Van minek hírét vinni, ugyanis a gönci kajszibarackot és az ebből készült finom pálinkát hungarikummá avatták. Ez egy történelmi, kulturális jelentőségű családi vigasság, ami kitűnően elindítja az idei fesztiválszezont július első hétvégéjén. A sajtóesemény vendégeinek egy olyan desszertet készítettem el, melyben uralkodik a rendezvény fő témája, a barack selymes íze.

gbv_10

Szerettem volna egy kicsit elszakadni a hagyományos baracklekváros palacsinta vagy túrógombóc világából és egy izgalmas édességgel előrukkolni, így végül egy pavlovát készítettem, ami egy könnyed, nyárias finomság. Erre egy kamillás joghurthabot kevertem be, majd a tetejére karamellizált gönci barackkompót került. Utóbbit, ami megkoronázása a habcsóknak egy serpenyőben megfürdettem egy kis barackpálinkában, ami még inkább előhozta a barack zamatos ízvilágát. Az egészet megbolondítottam még egy kis helyi mézzel, ami szintén az Abaúj  térség kincse és el is készült a könnyű finomság. Ehhez hasonló barackos specialitásokat kóstolhat majd mindenki, aki ellátogat a VI. Gönci Barack Vigasságra július 1-2. között" - csalogatja a barack szerelmeseit Havas Dóra, az ízletes gasztrofesztivál háziasszonya Boldogkőváraljára.

gbv_6

 

A Bestillo-kertben a TOP éttermek kínálatát élvezhetik a gourmand-ok: a mára legendává lett Anyukám mondta különlegességeit, a Sárga Borház grillételeit vagy az Aranygombos messze földön híres finomságait.A helyi vendégházak, éttermek, pincék tulajdonosai, az őstermelők számára nem csak büszkeség, hogy a hatodik Gönci Barack Vigasság alkalmával megmutathatják a látogatóknak a környék lenyűgöző adottságait, de kiváló lehetőség is a térség gazdasága, kereskedelme és turizmusa szempontjából. Czakó Mónika, a Vigasság főszervezője szerint jó példával szeretnének előjárni és utat mutatni a környéken élőknek.

„A rendezvény közvetve és közvetlenül is óriási lehetőség a helyiek életében. Magán a rendezvényen nagyjából 50-60 ember dolgozik, de a Vigasság alkalmával az itt élő őstermelők, az árusok, kiskereskedők, kézművesek meg tudják mutatni és egyben értékesíteni a saját portékáikat. A gönci barackot közel 350 hektáron termesztjük. A gyümölcs, amely kizárólag ezen a vidéken terem meg, sehol máshol a világon, rengeteg embernek ad munkát és így megélhetést is: minden 3. embernek van legalább 30 gyümölcsfája. A gönci barack feldolgozásával az itt élő családok olyan plusz bevételre tesznek szert, amiből fejleszteni, előrehaladni tudnak. Amellett, hogy a Vigasságra látogatóknak szeretnénk egy felejthetetlen élményt nyújtani és megmutatni a környék csodáit, az érintetlen hagyományt és kiemelkedő gasztronómiai értékeinket, a helybelieknek is szeretnénk egyfajta utat kijelölni: a gönci barack a mi kincsünk, lehetőség a boldogulásra. Itt helyben kell kiaknázni azt: a gyümölcs feldolgozására vállalkozást indítani, megélhetést biztosítani és munkahelyeket teremteni. Azt gondolom, hogy a mi 13 éves történetünk jó példa erre!

Részletes program, szálláslehetőség, további információ: www.goncibarack.hu

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Mangolia /tulipánfa) tartható-e nagy edényben, (kint a kertben ) és meglehet-e metszeni?

Tartható dézsában, cserépben, de az így tartott növényeket fiatal korukban 2 évente érdemes nagyobb cserépbe ültetni. 6-7 éves kor után elegendő 3-4 évente átültetni a növényt.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Meleg igérete

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.