Ismerjük meg a kakukkot!
Fészekparazita madár, tojásait nem maga költi ki, hanem más madárfajok fészkébe rakja. Számos gazdamadara van, hazánkban elsősorban a nádirigó és a vörösbegy, de közel ötven madárfaj fészkében mutattak már ki kakukktojást, illetve -fiókát.

 

"Fiaim szétszéledtek a szélrózsa minden irányában,
benépesítik az erdőt, a világot. Egyiket most a tengelic
neveli, másikat a pirók, ... a negyediket a rigó vitte el
nagyobb külföldi nyaraltatási akcióra. Ők foglalkoznak
ilyesmivel, én nem. Egyébként szélhámoskodom, fűnek-
fának megjósolom, hogy meddig él, vagy bakterkedem
és a falusi ingaórák favázából ki-kikukkantva kakukkolok,
hogy hány az óra."
(Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet)

 

Kakukk - Cuculus canorus

 

 

A tojó kakukk a gazdamadár fészkét egy magas pontról figyeli ki, majd amikor az elhagyja a fészkét, beletojja tojását. Ez rendszerint a gazdamadár egy–három tojásos fészekaljánál figyelhető meg, amikor az még nem kezdte meg a kotlást. A kakukk sokszor egy–két tojást el is távolít a gazdamadár fészkéből. Főleg hernyókkal táplálkozik, de számos ízeltlábú kifejlett egyedeit is elfogyasztja. Vonuló, a telet Afrika trópusi részén tölti.

 

kakukk

 

Élőhelye, költése:

Eurázsiai elterjedésű, de Északnyugat-Afrikában is költ. A tojónak két színváltozata is ismert, a vörhenyes és a palaszürke színű példányok közül nálunk az utóbbiak gyakoribbak. Évente két tojásrakási időszaka van. Ezekben a tojó 8-10 tojást is rak kétnapos eltérésekkel. Egy egyed mindig ugyanazt a gazdamadárfajt választja, és általában a tojásainak színe is az adott gazdamadár tojásaihoz hasonlít. A kakukktojások éppen ezért meglehetősen változatos színűek lehetnek, ugyanakkor a madár méretéhez képest, alklamazkodva a kistestű gazdamadarak tojásaihoz, aránytalanul kisméretűek. Ezek mind az álcázás tökéletességét szolgálják. A kakukk szempontjából optimális időben lerakott tojás kel ki a leghamarabb, a néhány napos kakukkfióka pedig ösztönösen kitúrja a fészekben lévő többi tojást vagy fiókát.

 

A kakukk szempontjából optimális időben lerakott tojás kel ki a leghamarabb

 

A jóhiszemű dajka - a hímjével együtt - egész nap hordja a roppant falánk fiókának a bogarakat, a hernyókat, a pókokat, az pedig olyan gyorsan gyarapszik, hogy két hét elteltével már betölti az egész fészket, folyton követelődzik, olykor a nevelőanyját is majdnem lenyeli falánkságában, míg végre, öthetes korában önellátóvá cseperedik.

 

Mindez évről évre megismétlődik. Igaz, a kifejlett kakukkmadár igen hasznos, hiszen a szőrös hernyókat is felfalja, amelyektől a többi énekesmadár távol tartja magát. A galambméretű kakukkmadár őszig számolja szavával az éveket, és akkor szárnyra kél, hogy melegebb vidéken töltse a zord telet.

Magyarországon védett!

(MME)

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Áfonya bokrom tömve volt virággal, de lesz-e termés?

A virágok lehullása után egy lapos kis csésze marad vissza, ami aztán elkezd duzzadni.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Oroszlanszáj

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.