Beviszi az erdőbe a kiskertek szerelmeseit a Green Team. Rosszra azért mégse gondoljon senki, a Spektrum Home saját készítésű kertészeti műsora ismét utat mutat: segít tájékozódni az új fogalmak rengetegében, és megtalálni a hasznosat a sűrű szövevényében.
Égbe nyúló fák, vad finomságok, varázsos füvek – McMenemy Márk hobbikertész és műsorvezető, valamint Szomoru Miklós okleveles kertészmérnök ezúttal afféle bakancsos kirándulásra indul. A Green Team ökológiai kertészkedést népszerűsítő párosa elviszi a kamerát abba a világba, amelynek időtlen őse valaha felfedte a régmúlt „kertészei” előtt a növények természetét.
„Volt bennünk egy félsz, mert picit olyan, mint hogyha kiköltözne az ember egy erdőbe vagy egy rétre” – emlékszik vissza a kezdetekre Mag Zsuzsanna. A Manna erdőkert gazdája idestova másfél évtizede vágott bele Száron a természetes ökoszisztémát modellező permakultúrás gazdálkodásba. Miközben körbevezeti a Green Team stábját 3300 négyzetméternyi ligetes kertjén, bemutatja vegyszermentesen kezelt kedvencei erdejét, és megosztja tapasztalatait is.
Hallhatunk a vadregényes környezet mintegy kétszázötven hasznos lakójáról – az ízletes gyümölcsöt termő fákról, bokrokról, az évelő zöldségekről, a gombákról. Gusztálhatunk japán körtét, kóstolhatunk almát, szecsuáni borsot és elmerülhetünk a fajtaválasztás, az ökológiai növényvédelem rejtelmeiben. Szóba kerül a fügeaszalás, a lekvárkészítés, a befőzés, valamint a családot egységbe kovácsoló számtalan kerti és konyhai munka szezonalitása.
„Mindegyik virágnak más és más hatása van” – szögezi le Halmos Mónika. A fitoterapeuta, virág- és borsommelier Miklós pilisszentkereszti kertjében az ehető növényekről beszél. Elmeséli, mi a közös a színpompás csodákban, és miféle szuperélelmiszer bújik meg a szirmok ölelésében. Szavaira figyelve könnyen kedvet kaphatunk, hogy megtanuljuk, melyik virágot érdemes a tányérra tenni, és melyiket nem. Hisz míg az egyik finom és egészséges, a másik esetleg mérgező.
És hogy ne kelljen a szakkönyveket bújnunk, néhány ínyencséggel mindjárt meg is ismerkedhetünk. Megtudhatjuk például, hogy a fűszerként használt levelei miatt népszerű oregánó virágzata saláták, zöldségkrémek, pástétomok ízesítője lehet. Találkozhatunk a távol-keleti konyhák izgalmas alapanyagával, a sásliliommal, amely a valódi liliomokkal ellentétben a legkevésbé sem veszélyes, és feldíszítünk egy túrókrémmel rakott csalános piskótát is.
Miután kiélveztük az ízorgiát, Miklós bemutatja a gyűszűvirágot. A Green Team szakértőjét kísérve felfedezhetjük a minden részében mérgező növényt, és választ kaphatunk arra is, mi kell ahhoz, hogy a kétnyári szépség folyamatosan pompázzon kertünkben. Ott lehetünk az első évben kihajtó tőlevélrózsás magoncainak átültetésénél, követhetjük szárba szökkenését, láthatjuk virágzását, és hallhatunk magjainak összegyűjtéséről, majd szétszórásáról.
„Igen, ez már kihívás” – ismeri el Lencsés Rita. A természetgyógyász, fito- és gyógyterapeuta Márk társaságában augusztusi felfedező útra indul a Pilis erdeiben, ahol a tévénézők megtapasztalhatják, hogy a nyári szárazságban az avatottak is nehezen lelik meg a rengeteg patikaszereit. Aki keres, természetesen talál, és a Green Team kamerája az árnyas zugokban, a kanyargós árkok mentén, a sziklák tövében végül lencsevégre kap néhány rejtőzködő túlélőt.
Hogy pontosan mi mindent, az kiderül a naturális szemlélet fontosságát hangsúlyozó műsorból. Előzetesen annyit azért elárulhatunk: számos gyógyfű bekerül a stáb kosarába. Megmutatja magát a bojtorján, ráakadunk az erdei gyömbérgyökérre, a kanadai aranyvesszőre, a vadon termő szurokfűre és a lómentára. Lesznek galajfélék, feltűnik a cickafark, az ökörfarkkóró, a tövises iglice, no meg a csalán, és feljegyezhetjük majd azt is, melyikükkel milyen nyavalyát kezelhetünk.
Mindent csak természetesen! Az ökológiai kertészkedés érdekességeivel, aktualitásaival várja az érdeklődőket McMenemy Márk és Szomoru Miklós a Green Teamben.
