A TASS-PUSZTAI TANGAZDASÁG ÜVEGHÁZA

A TASS-PUSZTAI TANGAZDASÁG ÜVEGHÁZA
A melegházat borító műanyag akár 20 évig is tartja minőségét. Az ajtó zsilip-rendszerű, a szellőzőket pedig rovarháló védi. A termesztés vízkultúrás, talaj nélküli; a növények vagy kőzetgyapotban, vagy kókuszháncsban, esetleg riolittufából készült közegben eresztenek gyökeret. Hogyan lehetséges mindez?

Az kertészeti melegház egyelőre ritka termesztőberendezés hazánkban; ezért is jó alkalom egy-egy nyílt nap, amikor bepillantást nyerhetünk a modern kertgazdaság mindennapjaiba. A Szent István Egyetem gyöngyösi főiskolai kara az Izraeli Külügyminisztérium támogatásával építtette meg az elsősorban oktatási célokat szolgáló tangazdaságot.

A TASS-PUSZTAI TANGAZDASÁG ÜVEGHÁZA

A 2000 nm alapterületű növényház zöldség és dísznövénytermesztésre egyaránt alkalmas. A termesztés persze nemcsak a modern technológia prezentációja, hanem gazdasági célokat is szolgál: a megtermelt minőségi árut a tangazdaság értékesíti és a bevétellel pedig hozzájárul a tangazdaság fenntartásához.

A növényház berendezéseit több izraeli vállalat állította elő:

A ház gyártója az AZROM ( www.azrom-greenhouses.com), amely "kulcsrakész" projekteket kínál, amelyek során a piackutatástól kezdve a helyszín kiválasztásán át a melegházi berendezések szállításáig és növényvédelemig minden funkció koordinálását vállalja.

A TASS-PUSZTAI TANGAZDASÁG ÜVEGHÁZA

Az öntöző- és párásító-berendezést és a növényház klimatizálását vezérlő elektronikát a NETAFIM ( www.netafim.com) gyártotta. A növényházat fedő műanyag borítás a PALRAM ( www.palram.com) POLYGAL ( www.polygal.com) és a PALRIG ( www.palrig.com) terméke. A fűtőrendszert az ADIROM ( www.adirom.co.il) gyártotta. Az automata permetezőgép ARAN gyártmány. A termesztési kísérletekben jól teljesítő kókuszháncs termesztőközeget a PELEMIX ( www.pelemix.com) szállította.

A TASS-PUSZTAI TANGAZDASÁG ÜVEGHÁZA
A növényház optimális működtetéséért számítógépes rendszer felelős. A napsugárzást, szélsebességet, szélirányt és csapadékmennyiséget szondák mérik.

A rendszer a feldolgozott adatoknak megfelelően szabályozza a házban a hőmérsékletet, páratartalmat és a szén-dioxid szintet. A tápoldat keverését, az öntözés mennyiségét és gyakoriságát, valamint a fűtést, szellőztetést és párásítást szintén számítógépek szabályozzák.

 A házat borító anyagok akár 20 évig is tartják minőségüket. Az ajtó zsilip-rendszerű, a szellőzőket pedig rovarháló védi. A termesztés vízkultúrás, talaj nélküli; a növények vagy kőzetgyapotban, vagy kókuszháncsban, esetleg riolittufából készült közegben eresztenek gyökeret.

A TASS-PUSZTAI TANGAZDASÁG ÜVEGHÁZA
A tápoldat zárt rendszerben kering, a felesleges mennyiséget a tangazdaság egyéb részeiben (gyümölcsös, zöldséges, szántóföldi termesztés) hasznosítják. A modern ködképző berendezés a növényvédő szereket olyan kis cseppekben juttatja a növényzetre, hogy az tökéletes fedettséget nyújt, és így az ajánlott vegyszermennyiség 60%-a is elegendő. A ház padlóját csírázást gátló (alulról fekete), és a sugárzást visszaverő (felülről fehér), viszont a folyadékot átengedő szőnyeg borítja.

A tangazdaság szaktanácsadási központként is működik. Üzemeltetői előzetes egyeztetés után készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

értékelés