A TASS-PUSZTAI TANGAZDASÁG ÜVEGHÁZA
A melegházat borító műanyag akár 20 évig is tartja minőségét. Az ajtó zsilip-rendszerű, a szellőzőket pedig rovarháló védi. A termesztés vízkultúrás, talaj nélküli; a növények vagy kőzetgyapotban, vagy kókuszháncsban, esetleg riolittufából készült közegben eresztenek gyökeret. Hogyan lehetséges mindez?

Az kertészeti melegház egyelőre ritka termesztőberendezés hazánkban; ezért is jó alkalom egy-egy nyílt nap, amikor bepillantást nyerhetünk a modern kertgazdaság mindennapjaiba. A Szent István Egyetem gyöngyösi főiskolai kara az Izraeli Külügyminisztérium támogatásával építtette meg az elsősorban oktatási célokat szolgáló tangazdaságot.

A TASS-PUSZTAI TANGAZDASÁG ÜVEGHÁZA

A 2000 nm alapterületű növényház zöldség és dísznövénytermesztésre egyaránt alkalmas. A termesztés persze nemcsak a modern technológia prezentációja, hanem gazdasági célokat is szolgál: a megtermelt minőségi árut a tangazdaság értékesíti és a bevétellel pedig hozzájárul a tangazdaság fenntartásához.

A növényház berendezéseit több izraeli vállalat állította elő:

A ház gyártója az AZROM ( www.azrom-greenhouses.com), amely "kulcsrakész" projekteket kínál, amelyek során a piackutatástól kezdve a helyszín kiválasztásán át a melegházi berendezések szállításáig és növényvédelemig minden funkció koordinálását vállalja.

A TASS-PUSZTAI TANGAZDASÁG ÜVEGHÁZA

Az öntöző- és párásító-berendezést és a növényház klimatizálását vezérlő elektronikát a NETAFIM ( www.netafim.com) gyártotta. A növényházat fedő műanyag borítás a PALRAM ( www.palram.com) POLYGAL ( www.polygal.com) és a PALRIG ( www.palrig.com) terméke. A fűtőrendszert az ADIROM ( www.adirom.co.il) gyártotta. Az automata permetezőgép ARAN gyártmány. A termesztési kísérletekben jól teljesítő kókuszháncs termesztőközeget a PELEMIX ( www.pelemix.com) szállította.

A TASS-PUSZTAI TANGAZDASÁG ÜVEGHÁZA
A növényház optimális működtetéséért számítógépes rendszer felelős. A napsugárzást, szélsebességet, szélirányt és csapadékmennyiséget szondák mérik.

A rendszer a feldolgozott adatoknak megfelelően szabályozza a házban a hőmérsékletet, páratartalmat és a szén-dioxid szintet. A tápoldat keverését, az öntözés mennyiségét és gyakoriságát, valamint a fűtést, szellőztetést és párásítást szintén számítógépek szabályozzák.

 A házat borító anyagok akár 20 évig is tartják minőségüket. Az ajtó zsilip-rendszerű, a szellőzőket pedig rovarháló védi. A termesztés vízkultúrás, talaj nélküli; a növények vagy kőzetgyapotban, vagy kókuszháncsban, esetleg riolittufából készült közegben eresztenek gyökeret.

A TASS-PUSZTAI TANGAZDASÁG ÜVEGHÁZA
A tápoldat zárt rendszerben kering, a felesleges mennyiséget a tangazdaság egyéb részeiben (gyümölcsös, zöldséges, szántóföldi termesztés) hasznosítják. A modern ködképző berendezés a növényvédő szereket olyan kis cseppekben juttatja a növényzetre, hogy az tökéletes fedettséget nyújt, és így az ajánlott vegyszermennyiség 60%-a is elegendő. A ház padlóját csírázást gátló (alulról fekete), és a sugárzást visszaverő (felülről fehér), viszont a folyadékot átengedő szőnyeg borítja.

A tangazdaság szaktanácsadási központként is működik. Üzemeltetői előzetes egyeztetés után készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Hogyan kell gondozni a léggömbvirágot?

A léggömbvirág vagy hírharang (Platycodon grandiflorum) egy július-augusztusban virágzó évelő növény.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.