MÁSFÉL MILLIÓ PARCELLA
Ennyi kisebb-nagyobb, akár pár száz négyzetméteres kiskert van az országban, a családi házak körül, a zártkertekben, az üdülőövezetekben.

Ennyi kiseb-nagyobb, akár pár száz négyzetméteres kiskert van az országban, a családi házak körül, a zártkertekben, az üdülőövezetekben. Ez a kert-birodalom jórészt az 1950 és 70 között végbement nagyarányú urbanizáció hatására jött létre. Ebben az időben a falvakból családok tízezrei költöztek a nagyvárosokba és a fővárosba, többnyire összkomfortos panelházakba, ahol beszorítva érezték magukat, hiányzott a megszokott környezet, a falusi porta, a kert, a baromfiudvar és a barátságos szomszédság.

MÁSFÉL MILLIÓ PARCELLA

Mit tehetett ilyenkor az ember? Az összekuporgatott kis pénzből kellett vásárolni valahol egy darabka földet, azon fel kellett húzni egy ideiglenes szerszámoskamrát és el kellett kezdeni fát ültetni, zöldséget vetni, virágot palántázni, szerencsésebb esetben szőlőt telepíteni!

A takarékos, szorgalmas családok rövidesen kicsinosították a környezetüket. Virágos kert díszlett az egyre komfortosabbá váló hajlék körül, volt már vízvezeték, villany, esetleg csatorna, gáz, szóval valódi kis családi birodalom jött létre, ahol nem kellett mérgelődni a morcos szomszédok miatt. A család minden tagja megtalálta a maga időtöltését: a mama ellátta a családot és élvezte, hogy nem kellett petrezselyem-zöldért és sárgarépáért a piacra futkosni, a papa belefeledkezett a kertészkedés rejtelmeinek bogozgatásába, a nagypapa csendesen fröccsözött és olvasgatott a diófa illatos lombja alatt, a kamaszlány nem a szoláriumban, hanem a gyepen heverve barnította a hátát, a gyerekek pedig élvezhették a szabadság örömeit.

Igaz, mindez terhet jelentett a társadalom számára: a lakás és a kerti ház fenntartása jelentős költségtöbbletet eredményezett, a közlekedés is egyre drágábbá vált, közterheket kellett fizetni, a kertészkedéshez szükséges gépek, eszközök, növényvédő szerek, műtrágyák is egyre drágábbá váltak, az előállított termékek pedig egyre könnyebben hozzáférhetőek, megvásárolhatóak, olcsóbbak és változatosabbak lettek.

A kertészkedés iránti érdeklődés ennek ellenére nem csökkent számottevően. A hozzám, tehát a Magyar Televízió ABLAK című műsorának szerkesztőségébe, valamint a Nők Lapja és a Kertbarát Magazin szerkesztőségébe érkező levelek, e-mailek, telefonok, SMS-ek, valamint a honlapomra küldött észrevételek azt tükrözik, hogy az emberek új és új örömöket, kihívásokat találnak a kertészkedésben, amelyek boldogságot és sikerélményeket jelentenek a számukra. A sikerről pedig a kétségtelen kudarcok és nehézségek ellenére sem kívánunk lemondani, igaz?

értékelés