-
Óvodai kertész
-
Értékesítési vezető
-
mérlegképes könyvelő
-
Takarítónő/Házvezetőnő
-
Kertigép Értékesítő
-
Elektronikai műszerzés
-
Nemzetközi kamionsofőr
-
Hegesztő / kovács
2024. 05. 02
-
Junior Credit Controller
2024. 05. 03
-
Recepciós
2024. 05. 03
-
Raktáros
2024. 05. 04
-
Irányítási rendszer specialista - Dunaújváros - Rácalmás
2024. 05. 04
-
Business Controller
2024. 05. 04
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az alanin az emberi szervezet építőköveinek tartott fehérjék egyik összetevője, egy nem esszenciális aminosav, amely étrend-kiegészítőként fogyasztva a sportolók szervezetére gyakorolt pozitív hatásai révén került a kutatások középpontjába.
Mi az alanin?
A fehérjék a szervezet számára nélkülözhetetlen makrotápanyagok, amelyeknek összetett szerep jut, és amelyek aminosavakból épülnek fel. Fokozott fizikai aktivitás esetén megnövekszik a szervezet fehérjeigénye, így például sportolóként hasznos lehet az étrendbe beépíteni a BodySelect aminosav tartalmú étrend-kiegészítőit.
A fehérjéket felépítő aminosavak lehetnek esszenciális, nem esszenciális és feltételesen esszenciális típusúak, utóbbiakat abban az esetben állítja elő a szervezet, ha szükség van rájuk, míg a 9 esszenciális aminosavat nem képes, ezért azokat a táplálékokból kell fedezni. A szervezetben megtalálható 20 féle aminosav egyike az alanin, amely nem esszenciális aminosav. Glükogén, vagyis fehérjeépítő aminosav, amely más aminosavakból szintetizálódik. Jelentőségét az adja, hogy alaninra van szükség a hatékony izomműködést segítő és a fáradtságot késleltető karnozinhoz.
Mennyi alalninra van szüksége a sportolóknak?
Az alanin szokásos napi mennyisége 4-6 gramm, amelyet a nap folyamán 2-3 adagra elosztva javasolt bevenni. Szedése enyhe mellékhatásokkal járhat, viszkető ajkakat vagy bizsergető érzést okozhat a bőrön.
Hiánya ritka, azonban pótlása előnyös lehet nagyobb fizikai aktivitás, stressz vagy betegség esetén, illetve fehérjeszegény étrend folytatása esetén a hiánytünetek elkerülése érdekében.
A fehérjetartalmú élelmiszerek tartalmaznak alanint is, így nagyobb mennyiségben található meg a baromfik és a legeltetett marhák húsában, a halakban, a tojásban, a szója termékekben, a hüvelyesekben, a teljes kiőrlésű gabonákban, és a fehérjeporok is tartalmazzák.