Segítség a vendéglátásban történő sikeres állásvadászathoz

Koronavírus okozta válság ide vagy oda, az éttermek, a bárok, a kávézók és a hotelek folyamatosan keresik az új munkatársakat. Ráadásul rendkívül versenyképes fizetéseket is ígérnek.

Egy tapasztalattal rendelkező felszolgáló például havi 400 ezer forintot tehet zsebre plusz a borravalót. A szakácsok esetében pedig nem ritka a 800.000 forintos fizetés sem, és akkor még a Michelin csillagos éttermekről nem is beszéltünk.

 

Abban az esetben tehát, ha szeretjük a pörgést, imádunk emberekkel foglalkozni, és bírjuk a strapát, akkor érdemes lehet ezen a területen is nézelődnünk. Itt kereshet állást a miskolci vendéglátásban, megéri körülnézni a munkaerőpiacon.

 

Ne tartson minket vissza az, hogy erősen megtépázta a turizmust és a vendéglátást, ami miatt rengetegen elvesztették a munkájukat, mivel úgy tűnik, hogy ez az ágazat is végre kezd kijönni a gödörből!

https-__miskolcallas.hu_-_2023_november_-_cikk2.

Hogyan írjunk önéletrajzot?

 

Ha megtaláltuk a számunkra ideális pozíciót, akkor ideje elkezdeni megírni az önéletrajzunkat, amely fontos, hogy ütős legyen, mivel egy-egy meghirdetett állásra akár több száz jelentkezés is érkezhet.

 

Az elrendezésének a megválasztását illetően talán annyit említenénk meg, hogy fontos a szakmai tapasztalat figyelembevétele. Abban az esetben ugyanis, ha korábban még nem dolgoztunk ezen a területen, akkor a tapasztalatunk hiányát el kell fednünk valahogy, amelyre tökéletes lehet a készségekre és a képességekre hangsúlyt helyező funkcionális önéletrajz formátum.

 

Amennyiben viszont a tapasztalattal nincsen probléma, akkor nyugodtan választhatjuk a klasszikus önéletrajzot, amelyben a szakmai tapasztalat résznél a fordított időrendi sorrend a jellemző, és a feladatkörök is bemutatásra kerülnek.

 

Térjünk át a szakmai bemutatkozó részre!

 

Az önéletrajzok átolvasása során a munkáltatók többségének a tekintete egyből a szakmai bemutatkozó részre vándorol, mivel sok esetben ez dönti el, hogy érdemes-e a dokumentumot továbbolvasni vagy sem.

 

Ez a mindössze 3-4 mondat azonban nem túl sok arra, hogy megpróbáljuk bemutatni a tapasztalatainkat, a tanulmányi hátterünket, a képességeinket és a készségeinket. De ahogy az alábbi példából is látható, nem lehetetlen feladat megoldani:

 

“10 év szakmai tapasztalattal, A’ la carte gyakorlattal, jó szervező és kommunikációs képességgel, valamint kiváló problémamegoldó képességgel rendelkező séf asszisztens és szószkészítő vagyok, akinek a specializált iránya a mediterrán konyhaművészet.”

 

Végül pedig jöjjön pár tanács a tapasztalat részhez!

 

Ennél a résznél fontos, hogy ne csak a betöltött pozíciót, hanem a létesítményt, a várost, a ránk bízott feladatokat és azt az időtartamot is nevezzük meg, amíg ott dolgoztunk.

 

Abban az esetben pedig, ha szeretnénk biztosra menni, akkor az elért eredményeinket is írjuk oda, ha van! Ez ugyanis sokkal pontosabb képet ad majd a tulajdonosoknak és a HR-eseknek arról, hogy mivel tudnánk hozzájárulni a vállalkozás sikeréhez.

 

értékelés