Fény nélkül is élhetnek növények?
Két amerikai kutatócsoport olyan génmanipulációs eljárásokon dolgozik, amelyekkel később fény nélkül, vagy kevesebb vízzel is növekedni képes növények növeszthetők. 

Nem kell kiskert tulajdonosnak lenni, hogy tudjuk, a növények túlélését két alapvető tényező határozza meg. Ez a két dolog a víz, és a napfény. Az iskolákban úgy tanultuk, hogy napfény nélkül nincs fotoszintézis. Tudósok azonban, genetikai módosításokkal megváltoztatni készülnek ezt az eddig megbolygathatatlannak vélt törvényt. A Science magazin legutóbbi számában két, egymástól független kutatócsoport számolt be arról, hogy néhány gén manipulálásával elérhető, hogy a fent említett alapszükségletek kisebb mennyiségben elegendőek legyenek, vagy teljesen kiiktathatóvá váljanak.

Milyen világítás szükséges a benti növényeknek?

 

Egy új mikroalga faj teremtése


A Washingtonban működő Martek biotechnológiai vállalat, és a Carnegie Intézet közös vállalkozása arra tett kísérletet, hogy egy mikroalga faj fejlődését, növekedését függetlenítse a napfénytől. Ehhez arra volt szükség, hogy az egysejtű vízinövény számára más energiaforrást tudjanak biztosítani. A növény, éppen ezért egy olyan új génnel lett gazdagabb, amit előzőleg glukóz szállítására programoztak.

Az így megváltoztatott algáknál azt tapasztalták, hogy sötét környezetben 15-ször nagyobb sűrűségben növekszik, mint a hagyományosan napfényt igénylő algák. Sőt, a kísérletek során kiderült, hogy ezek az apró, módosított növények kisebb mértékben fertőződtek, mint eredeti példányaik.

Fény nélkül is élhetnek növények?
A másik kutatócsoport vezetője, a University of North Carolina kutatója, Alan Jones volt. Jones és kollégái más módon közelítettek a megoldáshoz, céljuk az volt, hogy azonosítsák az Arabidopsis thaliana (kísérletekben gyakran használt növény) olyan génjeit, amelyek a víz elraktározásáért, és a sejtosztódásért felelnek.

A kutatócsoport ezért a növény egy olyan génjét manipulálta, amelyik egy ún. G-protein kódolásáért felet, ami számos meghatározó folyamatot vezérel. Arra lettek figyelmesek, hogy az első módosított növények nagyon gyorsan elhervadtak. Ebből arra következtettek, hogy a megpiszkált gén kapcsolatba hozható a növény vízháztartásának irányításával.

Fény nélkül is élhetnek növények?
A folyamat mikéntjére már egy másik laboratórium munkatársainak segítségével jöttek rá. A Penn State University kutatóinak sikerült bebizonyítani, hogy azok a növények, amelyek nem rendelkeznek, a Jonesék kísérleteinek középpontjában álló génnel, nem képesek reagálni egy olyan hormonra, amely a növények pórusainak méretét szabályozza. Amennyiben egy növény nem képes a pórusait kellő mértékben zárni, akkor száraz időben nagyon gyorsan elveszíti vízkészleteit.

 

A cél egy abszolút ellenálló növény

Természetesen Alan Jones kutatásai még korántsem fejeződtek be, hiszen jelentős eredményeik a növények vízháztartását szabályozó gén azonosításában még csak elvi alapjául szolgálhatnak egy jövőbeni tudományos szenzációnak. Márpedig Jones és kollégái azzal a céllal kezdtek neki kutatásaiknak, hogy eredményeik olyan növénytermesztési módszerek kimunkálását tegyék lehetővé, amelyek az egyre növekvő emberiség élelmezési gondjainak megoldásán segíthetnek. A most azonosított gén is egy lépéssel közelebb vihet ehhez a célhoz, hiszen megfelelően módosítva, elméletileg roppant ellenálló növényeket lehet kitenyészteni.

értékelés