
Az utóbbi években egyre többen fordulnak a környezettudatos életmód felé, próbálnak olyan megoldásokat választani otthonuk berendezésére is, mely eszközök használatával kisebb lesz az ökológiai lábnyomuk.
A konyhatechnika terén is történtek változások, a hagyományos gáz- és villanytűzhelyeket felváltották a kisgépek vagy a beépíthető kerámia vagy indukciós főzőlapok. Ezek a megoldások a stílusos dizájn mellett energiahatékony és fenntartható használatot biztosítanak.
A Műszakinet oldalán a beépíthető készülékek számos változata található meg, de vajon mi jellemzi az egyes típusokat?
Kerámia főzőlap tulajdonságai
Bár már nem újdonság, mégis sokan nem ismerik a kerámia főzőlapok működését. A hagyományos villanyrezsónál jóval gyorsabb felmelegedés érhető el a készülék segítségével és tisztítása is könnyebb, hiszen teljesen sík üvegfelülettel rendelkezik.
A kerámia főzőlap működése azon alapul, hogy az üvegkerámia felület alatti elektromos fűtőszál felhevül, majd ezt a hőt adja át az edénynek. A főzőlap így közvetett módon melegít, ezért az edény mellett maga a főzőfelület is felforrósodik.
Ugyan ez a megoldás energiafelhasználás tekintetében nem a legjobb, mégis a régi villanyos megoldások helyett jóval hatékonyabb működést garantál. A kerámia főzőlapok modern változatai a Hi-light technológiával már képesek fokozatmentes és pontos hőszabályozásra.
Indukciós megoldás előnyei
Az indukciós főzőlapok a modern konyhák egyik leginnovatívabb eszközei, hiszen működésük alapja a mágneses mező. Ennek köszönhetően a hő közvetlenül az edény aljában keletkezik, nem a főzőfelületen, így sokkal gyorsabb, biztonságosabb és energiatakarékosabb főzést tesz lehetővé.
A pontos hőmérséklet-szabályozás mellett további előny, hogy jóval biztonságosabb a használata, mint más eszközöké, mert a főzőlap maga nem forrósodik fel, így minimális az esélye annak, hogy megégessük magunkat. Olyan funkciókkal kiegészülő modellek is kaphatóak a kínálatban, mint az edényérzékelés, az időzítő és a gyerekzár, ami extra védelmet nyújt számunkra.
Fejlődő technológia
Az újítások terén folyamatos a fejlődés, így mindig újabb megoldásokkal találkozhatunk a beépített konyhai készülékeknél is. Tökéletes példa erre a beépített páraelszívóval kiegészített főzőlap, mely egyszerre biztosítja az energiatakarékos indukciós főzést és a közben keletkező szagok elszívását.
Különösen kis alapterületű lakásokban, amerikai konyhás nappalikban jelenthet kiváló megoldást ez a többfunkciós berendezés. A kivitelezést tekintve is jóval modernebb megjelenést biztosítanak a beépített főzőlapok, minimalista otthonokban szinte kötelező darabok.
A tisztítás terén is előnyben vannak a modern készülékek, hiszen a teljesen sík üvegfelületnek köszönhetően elegendő egy nedves ronggyal áttörölni a berendezéseket. Ráadásul mivel a kifutott étel nem ég rá a felületre, a tisztítás jóval gyorsabb, mint a hagyományos tűzhelyeknél.