STING AZ ESŐERDŐKÉRT
Sting az Amazonas-vidék őserdeinek védelmében alapítványt hozott létre. Az Esőerdő Alapítvány most 15 éves.

STING AZ ESŐERDŐKÉRT
Sting és felesége 15 évvel ezelőtt elhatározták, hogy megmentik a brazil őserdőket. Kettejük "gyermeke" az 1989-ben létrehozott  Esőerdő Alapítvány, amelynek célja az Amazonas-őserdő és az ott élő népek megtartása valamint a világ figyelmének felkeltése az amazóniai esőerdők iránt.

Hogyan csatlakozott a népszerű énekes a természetért aggódók népes táborához?

Máris kiderül Sting 1990-ben magyarul is megjelent könyvéből:

"1987-ben szinte egy véletlen folytán újra a brazíliai dzsungelben találtam magam... ottani élményeim megváltoztatták egész életemet. Mert aki csak egyetlenegyszer is volt az őserdőben, azt többé már nem ereszti annak titokzatos szépsége. Mindenekelőtt azonban tudatára döbben annak, hogy egész bolygónk számára fontos az esőerdők megtartása."

STING AZ ESŐERDŐKÉRT

Az Amazonas-medence éghajlata nedves és forró, sűrű trópusi esőerdő borítja, amely az Föld egyik legfontosabb oxigéntára. Az utóbbi húsz évben hatalmas ásványikincs-lelőhelyeket tártak fel ezen a területen. A brazil kormány - hogy lehetővé tegye az ásványi kincs kitermelését - nyílegyenes autóutat épített az erdőn keresztül. Ez a 4490 km hosszú Trans-Amazonica. A második világháború alatt és után, az esőerdő "felfedezése" óta égetéses irtás, fakitermelés, bányászat és mezőgazdasági művelés miatt az erdőségek területe - állítólag - jelentősen csökkent. Szakemberek előrejelzései szerint - az Amazonas-őserdő pusztítása az egész Földre nézve katasztrofális következményekkel járhat.

STING AZ ESŐERDŐKÉRT

A National Geographic közleménye szerint - habár a brazil kormány ígéretet tett, hogy 2005-ben lassul az erdőirtás - az illegális fakitermelés mértéke 2003-ban és 2004-ben is tovább emelkedett.

Az Esőerdő Alapítvány szervezésében idén október 2-án ötödik alkalommal rendezik meg London belvárosában a már hagyománnyá vált Futás az őserdőkért programot, amelyre a szervezők idén 3500 jelentkezőt és 40 000 fontnyi - nevezési díjakból és egyéni adományokból származó - bevételt remélnek.

Az alapítvány oldalán található támogatási lehetőségek felhasználása szerint a futásból remélt bevétel 8000 hektár esőerdő megkímélésére vagy több mint 130 ezer facsemete pótlására lenne elegendő.

http://www.runfortherainforest.org
Sting - Jean-Pierre Dutilleux: Sting Amazóniában

értékelés