No SSO cookie

Hogyan gondozzuk a szobaborostyánt (Hedera canariensis)?

Utolsó változtatás: 2010-03-07 | Első közzététel: 2002-12-16
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan gondozzuk a szobaborostyánt (Hedera canariensis)?
Dús, mélyzöld lombozatú, mutatós kúszónövény. A szárakon kapaszkodó léggyökerek fejlődnek, amelyek aztán szinte minden felületen megtapadnak, legyen az tapéta, ablak-, ajtókeret vagy házfal.

SZOBABOROSTYÁN (Hedera canariensis)
A szobaborostyán dús lombozatú, mutatós kúszónövény.

A szárakon kapaszkodó léggyökerek fejlődnek, amik aztán szinte minden felületen megtapadnak, legyen az tapéta, ablak-, ajtókeret vagy házfal.

Leveleinek színe a zöld különböző árnyalataiból tevődhet össze, de általában viaszos tapintásúak, haragoszöldek. A levélnyelek aránylag hosszúak és piroslóak.

A szobaborostyán gondozása

Fényigény:
Közvetlen napfénytől mentes, világos helyen érzi jól magát. Fény hiányában a levelek elvesztik színüket.

Hőigény:
Hűvös, de fagymentes helyiségben tartsuk. Télen egy fűtetlen szobában, kb. 12 °C-on, nyáron a 18 °C-on neveljük, amennyiben mód van rá.

Vízigény:
Nyáron tartsuk a földjét mindig nyirkosan, rendszeresen öntözzük. Télen ritkítsuk az öntözések alkalmát, de a gyökérlabda nem száradhat ki.

Páratartalom:
Nyáron gyakran permetezzük a leveleket. Fűtött szobában télen is szükség lehet erre. Néha mossuk le a leveleire tapadt port.

Betegségek:
A túlzott meleg, a túl kevés fény és a túl száraz levegő árt a növénynek. Ilyenkor a levelek elszáradhatnak, a növény felkopaszodhat.

Kártevők:
A takácsatkák és a pajzstetvek gyakran károsíthatják. Vigyázzunk a gombás megbetegedésekre is, amelyeket általában kör alakú, világos folt formájaban észlelhetünk.


Szólj Te is hozzá!