Színes levelű díszcserjékkel feldobhatjuk kertünket!
A színes levelű fák és cserjék, - ha ötletesen rendezzük el őket - különleges színhatással dobhatják fel kertünket. Képzeljünk csak el egy fehérre meszelt házfal elé ültetett, sötétpiros levelű cserszömörcét!

Színes levelű díszcserjékkel feldobhatjuk kertünket - itt az ideje az ületetésnek
A színes levelű fák és cserjék, - ha ötletesen rendezzük el őket - különleges színhatással dobhatják fel kertünket.

 

Képzeljünk csak el egy fehér somot (Cornus alba `Elegantissima`) vagy egy fehérre meszelt házfal elé ültetett, sötétpiros levelű cserszömörcét (Cotinus coggygria `Royal Purple`)!

Azt szoktuk meg, hogy a növények levele általában zöld.

Honnan mégis ez a színpompás változatosság? Hogyan lehetséges, hogy a zöld levelű növényeken kívül sok tarka, színes levelű fajtával találkozhatunk?

Színes levelű díszcserjékkel feldobhatjuk kertünket - itt az ideje az ületetésnek
A klorofill mellett (mely a zöld színért felelős) a növények egyéb színanyagokat is tartalmazhatnak, például antociánokat (a paradicsom színét is ez a színanyag adja), karotinoidokat és flavonoidokat (ezek pedig a sárgarépában vagy a citromban találhatóak). Ezek közül egyesek - a klorofillhoz hasonlóan -, képesek arra, hogy a fényt elnyelve a fotoszintézist segítsék. Ezeket a színanyagokat a növényi sejtek, a vakuólumokban és a sejtnedvben oldva tartalmazzák.

 

Miért piros a növények levele?


A piros színért (mely esetenként kékes árnyalatra is válthat) a növények vörös színsejtjei, az antociánok felelősek, melyek már a fiatal levelekben is jelen vannak. A sárga színt a klorofill mellett megtalálható karotinoidok és a flavonoidok okozzák. Mindkét színanyag csoport tagjainak jelenléte kihajtáskor a klorofill védelmét szolgálja; megvédi azt az erős és hirtelen napsugárzástól. A leveleikben sok antociánt tartalmazó fák és cserjék ültetése ezért erősen napsütötte termőhelyre kifejezetten ajánlott.

A színanyagok képződését a fény szabályozza. Így érthető, hogy a tenyészidőszak során a rendelkezésre álló fény erősségével és a megvilágítottság hosszával együtt a levelek színanyag tartalma, azaz a levelek színének erőssége is változik. Például a félárnyékba vagy árnyékba

Színes levelű díszcserjékkel feldobhatjuk kertünket - itt az ideje az ületetésnek
ültetett piros levelű cserjék nemegyszer megzöldülnek.

Hasonló jelenség játszódik le a sárgalevelű növények esetében is, melyek fiatal hajtásai kihajtáskor intenzív aranysárga színűek, majd később a megnövekedett klorofill koncentráció miatt zöldessé válnak (pl. a sárgalevelű hólyagvessző , a Physocarpus opulifolius `Luteus`).


A sárga színárnyalatú is tökéletes!

Színes levelű díszcserjékkel feldobhatjuk kertünket - itt az ideje az ületetésnek
A lombhullatók esetében a sárga színanyagok jelenléte semmiben nem befolyásolja a növény életképességét, esetleg télállóságát, azonban a tű- és pikkelylevelű örökzöldeknél a sárgafoltos fajták nyáron az erős napsugárzás hatására megéghetnek, illetve télen külön fagyvédelmet igényelnek (pl. Thuja occidentalis Juniperus chinensis `Expansa Variegata` `Europa Gold` ).

Érdekes csoportot alkotnak továbbá a tarka levelű fák és cserjék . Ezeknél a levél egyes részei zöldek, egyes részei pedig sárgán, fehéren pontozottak, csíkozottak vagy szegélyezettek (pl. Cornus alba `Spaethii`, Euonymus fortuneiAcer negundo `Flamingo` vagy a Weigela florida `Candida `Emerald`n Gold`). A fehér szín kialakulásáért egyes flavonderivátok felelősek. Az ilyen fajták leveleiben csak a zöld foltok tartalmaznak klorofillt, azaz a fotoszintézis is csak itt zajlik. Ennek ellenére az ilyen fajtáktól sem kell tartanunk: zöld levelű társaikhoz hasonlóan ezek is jól növekednek.

 

A tarka levelű fajták általában spontán rügymutációk révén alakulnak ki, melyeket aztán a szemfüles kertészek szemzéssel, oltással vagy dugványozással tovább szaporítanak.

 

 

Milyen színűek a színes cserjék télen?


Színes levelű díszcserjékkel feldobhatjuk kertünket - itt az ideje az ületetésnek
A növények színének elváltozása szempontjából fontos még két dolgot megemlíteni: az őszi lombszíneződést és egyes pikkelylevelű örökzöldek téli barnulását.

A lassan elérkező őszi lombszíneződéskor egyes lomblevelű fák és cserjék a piros, sárga és narancssárga legkülönfélébb árnyalataiban pompáznak. Ebben az évszakban a növényi anyagcsere azon szakaszára kerül sor, mikor a keményítő, a fehérjék és a klorofill lebomlanak, valamint a növény törzsében, vesszőiben és gyökerében raktározódnak.

A levelekben jelen lévő sárga színanyagok ekkor válnak teljesen láthatóvá, a piros színanyagok pedig tovább képződnek. Az őszi lombszín erősségéért a levelek keményítőtartalma, valamint a nappali és éjszakai hőmérsékletkülönbség a felelős.

Egyes pikkelylevelű örökzöldekre (pl. Thuja orientalis, Thuja occidentalis) jellemző, hogy télen - különösen a napos oldalukon -, megbarnulnak. Ez a sárgás- vagy rozsdabarna színelváltozás részben a klorofill lebomlásának az oka, részben pedig annak következménye, hogy a klorofill bomlását (az erős közvetlen napsugárzás miatt) megakadályozandó antocián képződik a pikkelylevelekben. Ilyen esetben sincs ok aggodalomra, a télen betegnek hitt növények tavasszal újra kizöldülnek. Emellett léteznek már olyan fajták is, ahol a téli barnulás nem olyan intenzív (pl. Thuja occidentalis `Smaragd`).

Megosztás

Édenkertész válaszol

Császárfám gyökere nyomja fel a talajt. . .

Sajnos van rá esély, hogy a járdában némi kárt tesz idővel. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Illatoznak

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

2600 Vác, Cserhát u. 13.
1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.