Hortenzia metszése tavasszal: ezeket a hibákat sokan elkövetik

A hortenziát a rózsához hasonlóan  kell metszeni, hogy az évek során ne öregedjen el. Nem mindegy viszont, hogy melyik hortenzia faj nő kertünkben, metszésük eltérő lehet.

Hortenzia metszési ideje

Úgy szép a hortenzia, ha minden tavasszal visszametszük. Ahogy a többi díszcserjére, így rá is igaz, hogy bizonyos kor és méret elérése után növekedésük megáll, az idős szárrészek fokozatosan elhalnak és szerepüket több, a tőről hajtó sarj veszi át. Idővel ezek is elvénülnek és ez a megújulás újra és újra ismétlődik. A metszéssel ezt az önifjulási folyamatos segítjük elő. és ezzel érhetjük el, hogy évről-évre dúsan virágozzanak cserjéink.

kerti_hortenzia_cserepben

Kerti hortenzia metszése (Hydrangea macrophylla) tavasszal: mire kell figyelni?

A kerti hortenzia a következő éves virágrügyei már késő ősszel fejlődésnek indulnak. Ha tavasszal túl mélyen metszünk és túl sok virágos rügyet távolítunk el, akkor nem fog virágozni a növényünk vagy csak mérsékelten.

Rózsák metszése tavasszal: ha ezekre figyelsz, rengeteg virágot hoz

A fásodó hajtásaik mindegyikének 1/3 részét kurtítsuk meg. A visszavágást egészséges rügypárig tegyük meg. Ezzel elérjük, hogy tovább bokrosodjon és 3-4 erőteljes hajtást fejlesszen, majd a nyár folyamán mindegyik új hajtás végén virágot hozzon. Metszéskor arra figyeljünk, hogy a rügyek fölött közvetlen kell lemetszeni a hajtásrészeket, ugyanis az ott maradó csonk fertőzési forrássá válhat.

 

kerti_hortenzia_metszes

Tél végén-kora tavasszal távolítsuk el az elnyílt virágokat az első-második rügypár felett

Jó ha tudjuk:

  • a  kerti hortenzia  humuszban gazdag, jó vízellátású, párás mikroklímát kíván
  • a legtöbb faj erősen mészérzékeny vagy mészkerülő
  • félárnyékos-érnyékos fekvésbe ültessük
  • hideg teleken visszafagyhat, ezért télire védelmet igényel, tövét takarjuk lombbal
  • erősen savanyú talajon rózsaszín virágai kékszer szineződnek

pexels-eva-bronzini-6149387

Cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) metszése

A cserjés hortenzia edzetebb faj, mint az előző, kerti testvére, jobban bírja a meszes talajt és a szárazságot is, de az nem jelenti azt, hogy ne kellene törekednünk a közel semleges ph-jú talajra és hogy hanyagolhatjuk a rendszeres kis adagú vízutánpótlást. 'Grandiflora' és 'Annabella' fajtái egyre elterjedtebbek hazánkban is. Kifejlett korában méretük akár a 2,5 méteres nagyságot is elérheti. Nyáron az egész bokrot beborítják a fehér színű, ernyő alakú virágok, melyek idővel bezöldülnek, majd télen barnás árnyalatban díszítik a bokrot.

 

hortenzia_cserjes

A virágok az azéves hajtások vesszőinek végén nyílnak, így metszése ennek a fajnak is kora tavasszal esedékes.  Vágjuk ki a elfagyott, beteg, száraz gallyakat és erőteljesen messük vissza, ha kordában akarjuk tartani a méretét. Egyes elöregedett hajtását tőből is kivehetjük, ez újabb tőhajtások nevelésére ösztönzi a növényt,

Hasonlóan járjunk el a bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) fajnál is.

értékelés