Hogyan neveljünk bambuszt a kertben?
A bambuszok a föld legszebb és leghasznosabb növényeihez tartoznak. Kertünket a fény, mozgás és tér békés szentélyévé alakítják, megérintve lelkünket és szellemünket.

KELETI CSODA: BAMBUSZ A KERTBEN
A bambuszok a föld legszebb és leghasznosabb növényeihez tartoznak.

Kertünket a fény, mozgás és tér békés szentélyévé alakítják, megérintve lelkünket és szellemünket.

Figyelmeztetés: hamarosan tőrbe csalja a bambusz bűvölete!

A bambuszok a pázsitfűfélék családjába tartoznak, örökzöld növények, levelüket egész éven át, sőt több éven keresztül is megtartják,- amíg a szár él. Ez 5-6 évet jelent. A szár ezen idő alatt folyamatosan szilárdabbá válik. Ezek a megfásodó, rugalmas szárú, elbűvölően elegáns növények rendkívüli változatosságuknak és örökzöld mivoltuknak is köszönhetik, hogy egyre inkább elfoglalják méltó helyüket a világ kertjeiben.

Földrészünkön a második világháború után egyre nagyobb népszerűségre tettek szert és ma már a kontinens nyugatibb felén általánosan elterjedtek a kertekben és a botanikus kertekből sem hiányozhatnak. Híres magángyüjteményeket (Franciaország, Belgium, Németország, Anglia) csodálhatunk meg, és a bambuszszaporításra szakosodott faiskolák és kertészetek számtalan fajtáját kínálják az érdeklődőknek.

KELETI CSODA: BAMBUSZ A KERTBEN
A bambusz jelentheti a kertben a hajlékonyságot és erőt.

Az örökzöld lombozatot gyakran alkalmazzák fenyővel együtt ültetve. Az ázsiai kertekben a bambuszokat gyakran nyírják, sövénynek alakítják. A feltisztított bambuszszárak sűrűn együtt állva kis erdőre emlékeztetnek. A különlegesen szép színű, vagy mintázatú szárakat nevelő fajtákat nagy becsben tartják. A kínai és japán kert sok kiegészítő eleme is bambuszból készül. Csodálatosabbnál csodálatosabb fonott kerítések, térelválasztó rácsok, növénytámasztékok, pihenők készülnek bambusznádból.

Felhasználásuk végtelenűl sokféle lehet. A megfelelő faj vagy fajta kiválasztásával ültethetők, mint egyedül álló szoliterek, alkalmazhatók talajtakarónak, részümegkötőnek, nyírott vagy nyíratlan sövénynek, alkothatunk belőlük bambuszligetet, alkalmasak sziklakertbe és még bonsai - nevelésre is felhasználhatók. Méretbeli változatosságuk miatt ott a helyük a legkisebb kertektől a legnagyobb parkokig mindenütt.

A mérsékelt övi bambuszoknak fejlett föld alatti szárrendszere van, ezekből fejlődnek ki a gyökerek és az új hajtások.

Minél erősebb a föld alatti rizómaállomány, annál erősebb szárakat hoz. Frissen telepített bambuszunk 6-10 év alatt éri el az adott fajra, fajtára jellemző méretét.

A bambuszok gondozása

KELETI CSODA: BAMBUSZ A KERTBEN
A hazai klímán nevelhető kb. 200 faj, ill.fajta közül vannak egészen alacsonyra növő fajták, melyekből zöld gyepet nevelhetünk és vannak olyan óriások, melyek 10-15 méteresre nőnek.

Egyes fajták a -35 °C-os hideget is elviselik, de egy  -20-25 °C-os fagytűrésű bambusz már egész jól elboldogul hazánkban.

Tápanyagban gazdag, jó vízellátottságú területen érzik igazán jól magukat. Ültetés elött, mint a gyümölcsfák ültetésekor készítsük elő az ültetőgödröt. Sőt, az egész területet alaposan megtrágyázhatjuk érett istállótrágyával, szárított marhatrágyával, vagy Terra-Vita humusztrágyával. A növény köré készítsünk jó nagy tányért, hogy az öntözővíz ne folyhasson el. Az ültetés utáni évben a föld felett látványos növekedés nem tapasztalható, inkább a földben lévő rizómák kezdenek terjeszkedni ilyenkor. Ügyeljünk arra, hogy gyomtalanításkor ne sértsük meg a sekélyen elhelyezkedő részeket. Tél előtt a töveket 20 cm vastagon szalmával takarjuk. Az ültetés utáni második évben is takarni kell a tövek környékét, ami a harmadik évtől már nem szükséges. A harmadik év ősze felé már egy bambuszligetben gyönyörködhetünk.

értékelés