Hogyan neveljünk bambuszt a kertben?
A bambuszok a föld legszebb és leghasznosabb növényeihez tartoznak. Kertünket a fény, mozgás és tér békés szentélyévé alakítják, megérintve lelkünket és szellemünket.

KELETI CSODA: BAMBUSZ A KERTBEN
A bambuszok a föld legszebb és leghasznosabb növényeihez tartoznak.

Kertünket a fény, mozgás és tér békés szentélyévé alakítják, megérintve lelkünket és szellemünket.

Figyelmeztetés: hamarosan tőrbe csalja a bambusz bűvölete!

A bambuszok a pázsitfűfélék családjába tartoznak, örökzöld növények, levelüket egész éven át, sőt több éven keresztül is megtartják,- amíg a szár él. Ez 5-6 évet jelent. A szár ezen idő alatt folyamatosan szilárdabbá válik. Ezek a megfásodó, rugalmas szárú, elbűvölően elegáns növények rendkívüli változatosságuknak és örökzöld mivoltuknak is köszönhetik, hogy egyre inkább elfoglalják méltó helyüket a világ kertjeiben.

Földrészünkön a második világháború után egyre nagyobb népszerűségre tettek szert és ma már a kontinens nyugatibb felén általánosan elterjedtek a kertekben és a botanikus kertekből sem hiányozhatnak. Híres magángyüjteményeket (Franciaország, Belgium, Németország, Anglia) csodálhatunk meg, és a bambuszszaporításra szakosodott faiskolák és kertészetek számtalan fajtáját kínálják az érdeklődőknek.

KELETI CSODA: BAMBUSZ A KERTBEN
A bambusz jelentheti a kertben a hajlékonyságot és erőt.

Az örökzöld lombozatot gyakran alkalmazzák fenyővel együtt ültetve. Az ázsiai kertekben a bambuszokat gyakran nyírják, sövénynek alakítják. A feltisztított bambuszszárak sűrűn együtt állva kis erdőre emlékeztetnek. A különlegesen szép színű, vagy mintázatú szárakat nevelő fajtákat nagy becsben tartják. A kínai és japán kert sok kiegészítő eleme is bambuszból készül. Csodálatosabbnál csodálatosabb fonott kerítések, térelválasztó rácsok, növénytámasztékok, pihenők készülnek bambusznádból.

Felhasználásuk végtelenűl sokféle lehet. A megfelelő faj vagy fajta kiválasztásával ültethetők, mint egyedül álló szoliterek, alkalmazhatók talajtakarónak, részümegkötőnek, nyírott vagy nyíratlan sövénynek, alkothatunk belőlük bambuszligetet, alkalmasak sziklakertbe és még bonsai - nevelésre is felhasználhatók. Méretbeli változatosságuk miatt ott a helyük a legkisebb kertektől a legnagyobb parkokig mindenütt.

A mérsékelt övi bambuszoknak fejlett föld alatti szárrendszere van, ezekből fejlődnek ki a gyökerek és az új hajtások.

Minél erősebb a föld alatti rizómaállomány, annál erősebb szárakat hoz. Frissen telepített bambuszunk 6-10 év alatt éri el az adott fajra, fajtára jellemző méretét.

A bambuszok gondozása

KELETI CSODA: BAMBUSZ A KERTBEN
A hazai klímán nevelhető kb. 200 faj, ill.fajta közül vannak egészen alacsonyra növő fajták, melyekből zöld gyepet nevelhetünk és vannak olyan óriások, melyek 10-15 méteresre nőnek.

Egyes fajták a -35 °C-os hideget is elviselik, de egy  -20-25 °C-os fagytűrésű bambusz már egész jól elboldogul hazánkban.

Tápanyagban gazdag, jó vízellátottságú területen érzik igazán jól magukat. Ültetés elött, mint a gyümölcsfák ültetésekor készítsük elő az ültetőgödröt. Sőt, az egész területet alaposan megtrágyázhatjuk érett istállótrágyával, szárított marhatrágyával, vagy Terra-Vita humusztrágyával. A növény köré készítsünk jó nagy tányért, hogy az öntözővíz ne folyhasson el. Az ültetés utáni évben a föld felett látványos növekedés nem tapasztalható, inkább a földben lévő rizómák kezdenek terjeszkedni ilyenkor. Ügyeljünk arra, hogy gyomtalanításkor ne sértsük meg a sekélyen elhelyezkedő részeket. Tél előtt a töveket 20 cm vastagon szalmával takarjuk. Az ültetés utáni második évben is takarni kell a tövek környékét, ami a harmadik évtől már nem szükséges. A harmadik év ősze felé már egy bambuszligetben gyönyörködhetünk.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Át lehet-e ültetni a levendulát ősszel nagy földlabdával?

Október közepéig a levendula nyugodtan ültethető/átültethető.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.