Klematisz gondozása: erre kell figyelni, hogy gyönyörű legyen!

A klematisz nyáron  virágpompájával mindenkit elkápráztat. Így hoz rengeteg virágot!

 

A klematiszt joggal és okkal tartják a legszebb kerti liánnak

A klematisznak számos faja ismert. Ezek közül az erdei iszalag (Clematis vitalba) az egész országban vadon tenyészik, és kötélvastag indáival kapaszkodik fel még a legmagasabb fákra is. Ernyőben nyitja szép fehér virágait, amelyekből őszre mutatós fehéres tollbokréta fejlődik.

 

Klemátisz, a legszebb kúszónövény
Klemátisz, a legszebb kúszónövény
Klemátisz, a legszebb kúszónövény

 

Nagyon életerős, gyorsan fejlődő növény a hegyi iszalag (Clematis montana Rubens), amely rózsaszínű virágokat nyit. A Clematis viticella virágai májustól augusztusig nyílnak, liláskék színűek. Ez a faj jól tűri a mi klímánkat; ha félárnyékos helyre ültetjük, még el is vadul.

A legszebb és a legelterjedtebb iszalagfaj a kerti klemátisz (Clematis x jackmannii), amely 3-4 m magasra kapaszkodik fel, és ezért rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására alkalmas.

Virágai nagyok, és a halvány rózsaszíntől a sötétliláig minden színárnyalatban előfordulnak. Egész nyáron tömegesen nyitja a virágait.

Így gondozd a cserepes hortenziát! Ezeket sokan elrontják!

 

Klemátisz, a legszebb kúszónövény
Klemátisz, a legszebb kúszónövény

Klematisz gondozása

Ez a klemátisz a tápdús, laza, nyirkos talajt kedveli, és nem érzi jól magát a száraz környezetben. Helyének megtalálásában az a fortély, hogy nem viseli el a déli fekvést, az egész napos napsütést, ezért inkább a keleti oldalra kell ültetni. Kissé mélyebben ültessük, mint ahogy a faiskolában volt. Nem szereti azt sem, ha a tövét megsüti a nap! Ezt úgy kerülhetjük el, hogy töve körül vastag takaró réteget (mulcs) helyezünk el szalmából, tőzegből, fűrészporból vagy más szerves anyagból. Az is jó megoldás, ha közvetlenül eléje talajtakaró növényt, alacsony évelőt vagy örökzöldet ültetünk.

Nyáron a mi klímánk alatt rendszeres öntözést és műtrágyázást kíván. Télre is be kell takarni. Csak akkor nem kopaszodik fel, ha az első három évben tavasszal 20-25 cm magasan visszametsszük. Házi szaporítása nagy üggyel-bajjal jár, egyszerűbb megvásárolni a tenyészedényben kapható csemetét.

Ezek a klematisz leggyakoribb kártevői

  1. Levéltetűk: A klematisz levelein és hajtásain telepednek meg, és az édes nedvek kiszívása miatt a levelek sárgulnak, deformálódnak, eltorzulnak és elszáradnak.

  2. Takácsatkák: Ezek a kártevők apró, pókszerű rovarok, amelyek a klematisz levelein kis sárga foltokat hoznak létre, majd végül a levelek elszáradnak és lehullanak.

  3. Baktériumos levélfoltosság: Ez egy betegség, amelyet a Xanthomonas campestris baktérium okoz, és amely a klematisz leveleit és hajtásait támadja meg. A betegség a leveleken kis, sárgásbarna foltok formájában jelentkezik, majd a foltok egyre nagyobbak és sötétebbek lesznek, végül pedig a levelek elszáradnak és lehullanak.

  4. Rozsdásodás: Ez egy gombás betegség, amely a klematisz levelein okoz barna vagy narancssárga foltokat. A foltok közepén később púpos kitüremkedés alakul ki, ami a betegség további terjedésére szolgáló spórákat termel.

  5. Gyökérlégy: Ezek a kártevők a klematisz gyökereiben telepednek meg, és a növény növekedését és egészségét károsítják. A gyökérlégy lárvái a gyökereken rágcsálnak, ami csökkenti a növény tápanyag- és vízfelvételét, és végül az elhaló gyökerek miatt a növény megbetegszik.

értékelés