Golgotavirág: egy drámai szépség a virágoskertből

5

Az első spanyol misszionáriusok azt képzelték a golgotavirágról, hogy Krisztus szenvedésének jelképét hordozza és a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál. 

Töviskoronát mintáz a csodaszép golgotavirág
A golgotavirág jelentése

így lehettek ezzel az első spanyol misszionáriusok is, akik azt képzelték róla, hogy Krisztus szenvedésének jelképét hordozza és a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál.

A Passiflora virága bonyolult szerkezetű, a csésze és sziromlevelek egyforma nagyságúak, háromkaréjú bibével a közepén, melyet sugárirányban, mereven elálló virágrészek egészítenek ki. Fehér, rózsa- vagy ibolyaszínűek.

A golgotavirág (Passiflora caerulea)

Nagyon ellenálló, erőteljes kúszónövény, amelyet tavasszal erősen vissza kell vágni, különben a kelleténél magasabbra nő. A visszavágás nyomán elágazások jönnek létre.

Sötétzöld lombozata és sajátos, rövid életű virágai dróttámasztékon vezetve érvényesülnek legjobban, gyakran kerek drótvázra futtatják.

A golgotavirág - ellenálló-képessége miatt- nyáron a szabadban is tartható, ahol félárnyékos helyet keressünk számára. Ha lakásban tartjuk, télen hűvös helyet kell biztosítanunk számára, legjobb ha hidegházban teleltethetjük, és ha tehetjük gyakran szellőztessünk, mivel a passióvirág imádja a friss levegőt.

Mitől sárgul és potyog a leander levele? Elmondjuk

 

Golgotavirág szaporítása magról
Töviskoronát mintáz a csodaszép golgotavirág

A kék passióvirágnak (Passiflora caerulea ) tojás alakú gyümölcse jóízű, fogyasztásra alkalmas, de ha nem akarjuk elfogyasztani próbálkozhatunk a golgotavirág szaporításával is, magról viszonylag könnyen szaporítható.

 

A magvetés optimális ideje tavasztól júliusig tart.

Golgotavirág gondozása

Hőigény:
Átlagos meleg, télen 5-10 °C.

Fényigény:
A lehető legnaposabb hely a szobában, nyáron a szabadban félárnyék.

Vízigény:
A földjét tartsuk mindig nedvesen, nyáron naponta öntözni kell. Télen mérsékeljük az öntözést.

Páratartalom:
Időnként permetezzük a levelét.

Még néhány szépséges fotó:

golgota1

 

golgota4

 

golgota2

 

golgota3

értékelés