Hogyan nemesítik a rózsát?
A rózsanemesítő munka már májusban megkezdődik a faiskolákban. A pollent szolgáltató "apanövények" félig nyílt virágait a kora reggeli órákban leszedik, majd a sziromleveleket s a portokokat gondosan eltávolítják. 

A rózsa nemesítése

 

A rózsa nem mindennapi növény! Virágát világszerte kultusz övezi, melynek gyökerei a "Virágok királynője", vagy "Az istenek s a szerelem virága" elnevezésekkel az ókorban erednek.

A görög és a római birodalom ugyan már letűnt, de a rózsák kedveltsége évezredeken át, töretlenül megmaradt. A "siker" titka a növény hallatlan változatosságában rejlik.


Rózsanemesítés: A siker titka a hallatlan változatosság

 

A történelem bármely korszakát nézzük is, mindegyiknek megvolt a maga közkedvelt rózsafajta köre. A 19. századig a nyaranta egyszer virágzó rózsák domináltak, míg manapság inkább a többször virágzó fajtákat részesítik előnyben. Míg Schiller és Goethe számára a rózsavirágzás júniusban véget ért, addig kortárs költőink akár az egész nyáron át folyamatosan virágzó fajták szépségeit is megénekelhetik. Azt azonban kevesen tudják, hogy több évnek kell eltelnie, míg egy fajtajelöltből a "kertek királynője" válhat.

A kiszemelt rózsáknak számtalan próbát és vizsgálatot kell kiállniuk, hogy aztán a piacra kerülhessenek.

Európában a két legjelentősebb rózsanemesítő cég a német W. Kordes`Söhne valamint a franciaországi székhelyű Meilland, melynek új fajtáit a szintén németországi BKN Strobel faiskolában is tesztelik. Fontos megemlíteni továbbá az ugyancsak - Nyugat-Európában oly népszerű-, családi vállalkozásként működő Rosen Tantau faiskolát, mely szintén világhírnevet szerzett magának a rózsafajták előállítása terén.


Rózsanemesítés: A siker titka a hallatlan változatosság

 

Az új rózsafajták létrehozásakor a nemesítők a legegyszerűbb és a legkorszerűbb eljárásokat egyaránt használják.

Az állományszelekció, a pozitív és a negatív szelekció, valamint a keresztezés mellett a hibrid- és mutációtenyésztést valamint a modern biotechnológiai módszereket is "bevetik", csakhogy kertjeinket évről-évre újabb és újabb gyönyörű rózsákkal díszíthessük.

Európa legismertebb rózsanemesítő cégei - melyek évente legalább 4-6 vadonatúj fajtával rukkolnak elő -, mégis a hagyományos, keresztezéssel végzett szelekciót alkalmazzák. Ennek oka, hogy ezen a módon lehet a legnagyobb genetikai hátteret átfogni, s emellett a nemesítő munka minden egyes lépése ellenőrizhető, azaz az új fajták eredete és eltérő tulajdonsága a szülőfajtákra mindenkor visszavezethető.


Rózsanemesítés: A siker titka a hallatlan változatosság

 

A nemesítő munka már májusban megkezdődik a faiskolákban. A pollent szolgáltató "apanövények" félig nyílt virágait a kora reggeli órákban leszedik, majd a sziromleveleket s a portokokat gondosan eltávolítják. A pollencsoportokat számozzák, majd Petri-csészékben tárolva kiszárítják. Ezután az eltérő eredetű pollennel, évente kb. 2000 darab anyanövény, mintegy 80000 virágát kézzel (!) beporozzák. Ez a munka körülbelül június végéig tart. Megporzás után az anyanövények virágai szintén számot kapnak, mely alapján a megporzó fajta azonosítható.

A munka egy előre lefektetett, nemesítő szakemberek által meghatározott minta alapján halad - mely hosszú évek szelekciós tapasztalata és bizonyos fajtatulajdonságok ismerete következtében született -, ugyanis a genetikai összeférhetetlenség miatt nem minden fajta porozható össze egymással, ráadásul az utódok tulajdonságai a szülőfajták tulajdonságai alapján többé-kevésbé előre jelezhetők.


Rózsanemesítés: A siker titka a hallatlan változatosság

 

A nagy munka első eredménye az október végén leszedett mintegy 45000 darab csipkebogyótermés, mely már a jövő ígéretét hordozza magában. Az érett terméseket késsel felvágják, s a bennük található magokat egyesével, üvegházban elültetik. A magok már februárra kicsíráznak, és áprilisban megjelennek a kis rózsanövények első virágai.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Milyen növényeket ültethetek diófa alá?

A kiválasztott árnyéki növények nevelhetők a diófa alatt. Fontos azonban gondoskodni arról, hogy a lehető legtöbb fényt juttassuk nekik, amit a diófa ágainak felfelé terelésével (metszéssel) érhetünk el

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

primula

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.