Kefevirág gondozása, szaporítása: így lesz csodaszép!

5

Ennek az életerős cserjének a kinyílt füzérvirágzata leginkább egy üvegmosó kefére hasonlít. Jól beválik, ha valami újdonságra vágyunk...

A kefevirág (Callistemon citrinus)

Ausztrália száraz, meleg területeiről származó díszcserje, eredeti élőhelyén akár 5-6 méteres, örökzöld bokorrá vagy fává is megnőhet, nálunk a nagyméretű dézsák jellegzetes növénye. Nevét piros virágairól kapta, amely a száron körkörösen nyílnak, ebből emelkednek ki a sárga hosszú porzószálak, amely eygütt valóban üvegmosó fekéhez teszik hasonlatossá.

Évente kétszer is virágzik, először tavasszal május-júniusban, majd még egyszer augusztus-szeptemberben. Az egyes virágzások időtartalma kb. 2 hét. A kefevirág sötét narancs-piros virágzata szárítva virág- és lombkompozíciókban egyaránt jól érvényesül.

Vegetációs időben érdemes kéthetente tápoldatozni, balkonnövények vagy mediterrán növények számára összállított tápoldattal.

Hogyan gondozzuk a murvafürtöt? (Bougainvillea) Így hoz rengeteg virágot

 

A kefevirág gondozása

Napos, meleg helyet kedveli. Savanyú ültetőközeget és lány öntözővíznek örül a legjobban, viszont a leanderrel ellentétben a pangó vizet nem tűri, gyökerei elrothadnak.

Télen fagymentes, hűvös és szellős helyet igényel, locsolni ilyenkor csak nagyon ritkán szükséges. Tavasszal a bokros hajtások megjelenésekor újra gyakrabban öntözzük.

Hőigény: átlagos meleg, télen legalább 7 °C.

Fényigény: Sok fényt kíván, napsütötte helyen fejleszti a legszebb virágokat.

 

kefevirag_callistemon_02

Évente kétszer virágzik

A kefevirág metszése

Elvirágzás után érdemes visszametszeni hajtásvégeit.

A kefevirág szaporítása

Augusztusban fás dugványról viszonylag könnyedén szaporítható, homokkal kevert talajban gyökereztessük. Arra kell csak figyelnünk, hogy hideg talajban nem gyökeresedik, minimum 20 fokot kell biztosítanunk számára.


kefevirag

Levelei megdörzsölve friss citrusillatúak


További kedvelt dézsás növények:

értékelés