Veronikacserjék: így ültessük balkonládába őszi-téli dísznek

5

Kora ősszel kerülnek a figyelem középpontjába a szupermarketek polcain feltűnő veronikacserjék. Tényleg mutatós, örökzöld törpecserjék, de hogy túléljenek egy szezont egy kis odafigyelést kívánnak.

Örökzöld veronikacserje (Hebe andersonii)

Nálunk az utóbbi években kezd egyre elterjedtebbé válni az őszi kinálatban az erkélyen vagy fűtetlen szobában is tartható fagyérzékeny örökzöld, a veronikacserje. Télen 6-8 °C hőmérsékletű, világos helyet kíván, míg tavasztól-őszig a kertben vagy erkélyen is nevelhetjük. Ősszel nyílnak kék színű virágai, a virágfürt azonban nem tartós. de örömünkre fényes, tarka levelei virág nélkül is mutatósak.

veronikacserje_hebe

Örökzöld veronikacserje (Hebe andersonii (Fotó: Floradania.dk)

Az örökzöld veronikacserje gondozása

Hőigény: 
Átlagos meleg, télen 6-8 °C hőmérséklet.

Fényigény:
Jól megvilágított hely.

Vízigény:
Közepes vízigényű, viszont tápanyagigényes. Nyáron öntözzük rendszeresen, használjunk tápoldatot.

Szaporítás:
Nyár végén hajtásdugvánnyal szaporítható.

veronikacserje_hebe_variegata

Örökzöld veronika sárga tarka 'variegata' fajtája (Fotó: Floradani.dk)

Törpe örökzöldek balkonládába őszi-téli dísznek

Veronikacserje néven több faj is előkerül a faiskolák és ősszel a szupermarketek polcain. Mindannyian inkább kisebb, mint nagyobb fagyérzékeny, inkább savanyú talajt kedvelő félcserjék. Ültethetjük őket teraszra vagy balkonládába, sziklakertbe vagy virágágyba, de ha nem akarjuk, hogy télen kifagyjon, akkor csak védett fekvésbe kerüljenek és a téli fagyoktól takarással védjük a töveket. Tavasztól-őszig plusz locsolást igényelnek, de figyeljünk a megfelelő vízelvezetésre is, a pangó vizes területet sem kedvelik.

Ezt a zöldséget vesd újra szeptemberben!

 

Hebe 'Green Globe' (Veronikacserje)

30 cm magas, sűrű, tömör bokrot képező minicserje. Zöld ágain tavasszal fehér virágok nyílnak. Őszi-téli balkonládák dísze lehet néhány bogyós növény társaságában. Savanyú talajt szeret, napfényigényes.

veronikacserje_green_globe_01

Fotó: Floradania.dk

Hebe ochracea 'James Stirling' (Veronikacserje)

15-20 cm magas, mutatós, sűrű lombú cserje. Napos, félárnyékos helyen fejlődik szépen. Őszi balkonok, dísztálak éke lehet néhány bogyós mininövény társaságában. Savanyú talajt igényel, az öntözést meghálálja. Tavaszi gallyait fehér virágok tarkítják.

veronikacserje__hebe_ochracea

Fotó: gazlap.hu

Hebe glaucophylla

Kékesszürke vékony leveleivel és halványlila virágaival díszítő cserje.

veronikacserje_hebe_galucophylla

Fotó: gazlap.hu

Hebe pinguifolia

20-30 cm magas, sűrű bokrot képező cserje. Apró, kékeszöld levelei között fehér virágai június-júliusban nyílnak. Napos, félárnyékos helyet szeret, átlagos vízigényű. Humuszos, tápdús talajba ültessük.

veronikacserje_hebe_pinguifolia

Fotó: gazlap.hu

Hebe buxifolia

Sötétzöld lándzsás levelű és fehér virágú, 30-50 cm magas, gömbölyded törpecserje. Fehér virágai a nyár végén jelennek meg. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük, savanyú, jó vízelvezetésű talajba. Rendszeres öntözést igényel.

veronikacserje_hebe_buxifolia

Fotó: gazlap.hu

értékelés