-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
könyvelő, bérszámfejtő
-
Tejelő szarvasmarha telep- Agronómus állás
-
Adminisztrátor, kapcsolattartó
-
Épületgépészeti Munkalehetőség
-
CNC operátor / programozó
2024. 08. 30
-
Raktáros, szortoló
2024. 09. 13
-
Autószerelő
2024. 09. 13
-
Group Treasury Statutory Reporting Manager
2024. 09. 13
-
Könyvelő
2024. 09. 13
-
Ékszer szakértő
2024. 09. 13
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A nyári hőség elmúltával újra vethető konyhakertbe vagy cserépbe a népszerű salátaalapanyag. Könnyen és gyorsan nevelhető akár balkonládában is, emellett roppant egészséges!
Egy jó pizza elmaradhatatlan kelléke a friss rukkola levél, de a méltán népszerű és egészséges mediterán konyha rendszeresen szervírozza salátákhoz, tésztaételek, rizottók tetejére szórva vagy húsok mellé köretnek olivaolajjal, citromlével meglocsolva.
Rukkola termesztése
Videón mutatjuk, mire kell figyelni.
Érdemes kipróbálni a rukkola termesztését, mivel könnyű és gyors a nevelése, kezdő kertészek is bátran kísérletezhetnek vele!
Rukkola termesztése házilag
A rukkola rövid tenyészidejű, egynyári növény, magjai a vetés után 1-2 héttel kihajtanak s akár már 3-4 hét után csipegethetünk belőle. Apró magvait kb. 1 cm mélyen szórjuk a földbe, majd a magok keléséig tartsuk nedvesen a talajt - ez lehet konyhakert és egy balkonláda is. Nagy melegben hamar felmagzik, ezért vagy tavasszal vagy nyár végén-ősszel vessük magjait.
Szereti a napos vagy félárnyékos helyet, nap hatására levelei sötétebbek, íze pedig erőteljesebb lesz. Vetéstől számítva 4-6 héten belül szüretelhető. Jó tudni, hogy a rukkolát érdemes még zsenge korában leszedni, kissé kesernyés íze ekkor mégnem annyira jellegzetes. Minél öregebbek és nagyobbak a levei, íze is annál karakteresebb, csípősebb.
A leszedett levelek hamar fonnyadásnak indulnak, ezért mindig csak annyit csipegessünk a növényről, amennyit azonnal fel is használunk, tárolni nem érdemes, max rukkola pesto formájában.
Rukkola pesztó recept
Hozzávalók:
- 2 marék rukkola levél
- 1/2 csésze pucolt dió
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 csésze frissen reszelt parmezán
- só
- 1 csésze extra szűz olívaolaj
Konyhai aprítógépben keverjük össze a pesto szilárd hozzávalóit, majd aprénként öntsük hozzá az olivaolajat, amíg egynemű masszát nem kapunk. Kóstoljuk és ízesítsük izlésünk szerint. Hűtőben sokáig eláll.
Még több balkonládában, erkélyen is nevelhető saláta:
Miért egészséges a rukkola?
Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is. Gazdag rostokban és antioxidánsokban is, a glükozinolát nevű sajátos aromaanyaga pedig megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását. Jó hatással van az emésztésre, ezért kiváló egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani. Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet, állítólag vágyfokozó hatása is ősidők óta ismert.