LAST MINUTE: most ültess tulipánt, jácintot, nárciszt!
Ki ne szeretné a kora tavasz első virághírnökeit, a sokszínű, változatos tulipánt, az elegáns nárciszt, az illatos jácintot, a sokáig indokolatlanul mellőzött krókuszokat?

Ki ne szeretné a kora tavasz első virághírnökeit, a sokszínű, változatos tulipánt, az elegáns nárciszt, az illatos jácintot, a sokáig indokolatlanul mellőzött krókuszokat? Jómagam szinte attól számítom a tavasz megérkezését, hogy ezek a virágok megjelennek a kertekben, a virágárusok standjain vagy a virágüzletekben.

LAST MINUTE: most ültess tulipánt, jácintot, nárciszt!

A hagymák ültetésének optimális ideje augusztus-szeptemberben van, de ha neyhe az idő, később is ültetjük őket.

A nyugalmi állapotban levő hagymákat elültethetjük virágágyakba, cserjék napos oldalára, sziklakertbe vagy akár a balkonládákban is. Nagyon szép színhatást érhetünk el, ha a kertben más jellegű növények közé, például a már korábban kiültetett árvácskák, nefelejcsek, százszorszépek közé ültetjük a tulipánokat.

Megkétszerezzük a rózsaágyak értékét, ha a tövek közé hagymás virágokat ültetünk, amelyek már kora tavasszal virágzanak, hogy aztán átadják a stafétabotot a később nyíló rózsáknak.

LAST MINUTE: most ültess tulipánt, jácintot, nárciszt!

A hagymás virágok nevelése voltaképpen nagyon egyszerű dolog. A hagymákat akár 3-4 évig sem kell megbolygatni, és csak akkor szedjük ki azokat, ha a fiókhagymák elszaporodtak és hasznosítani kívánjuk ezeket is. Az ültetéskor viszont nemegyszer elkövetik azt a hibát, hogy a hagymák túlságosan sekélyen kerülnek a talajba.

LAST MINUTE: most ültess tulipánt, jácintot, nárciszt!
LAST MINUTE: most ültess tulipánt, jácintot, nárciszt!

A szabály az, hogy a hagymákat háromszor-négyszer olyan vastag talajréteg fedje, mint amilyen a hagymák magassága. Az apró hagymákat egy kissé sekélyebben lehet, a nagyobbakat mélyebben kell a talajban elhelyezni. Ellenkező esetben a hagymák télen felfagynak. Ez az a jelenség, amelyet sok kezdő kertészkedő ijedten szokott az első tavaszi kertszemléken konstatálni; azt látja, hogy a hagymák - rendszerint elfagyva - a talaj felszínén hevernek.

Aki a hagymákat megfelelő mélyen ülteti el, ettől a veszélytől nem kell tartania, és bízhat kertje tavaszi virágpompájában.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Plumériámat cserépben kint tartjuk a fedetlen teraszon, levelein sötétbarna pöttyök jelentek meg. . .

A hideg párás, ködös idő miatt valamilyen gomba jelent meg a leveleken. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Nyílik a hunyor

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.