Kertészkedés árnyékban - képes növényajánlóval
Épp fordítva vagyunk: mi szeretünk árnyékban ülni, a növények viszont nem. Mit tegyünk, hogy legalább elviseljék.

Az árnyékos hely gondot okoz a kertésznek. A növények általában nehezen fejlődnek, gyakran kipusztulnak, még a talaj takarására sem mindig alkalmasak.

Mit tehetünk?

Az árnyékos helyen értelemszerűen kevesebb a fény, és ez sok növényt hátráltat a fejlődésben. Azonban nem csak a fényhiány jelenthet problémát (sok növény kifejezetten árnyékban érzi jól magát).

Kertészkedés árnyékban - képes növényajánlóval
Árnyékliliom - Hosta sp. (Fotó: Horváth Anikó)

Az árnyék általában szárazsággal is együtt jár , hiszen valami takarja az égboltot, s így egyben felfogja a csapadékot is. Ha az árnyékot egy fa lombkoronája okozza, akkor még a tápanyag is szűkös lehet, mivel a fa gyökerei átszövik a talajt, felhasználják a hozzáférhető vizet és ásványi anyagokat, ráadásul a fa gyökerei "erősebbek" a tápanyagfelvételben, mint az árnyékban kókadozó egyéb növények gyökerei.

dsc_0140

Még egy Hosta

Ha a fa alatti talaj kiszáradt és annyira benőtték a gyökerek, hogy már az is nehézséget okoz, hogy ültetőgödröt ássunk, ültetés előtt célszerű a területet előkészíteni, feljavítani. A legjobb orvosság néhány centiméternyi szervesanyag-réteg, amelyet magunk is előtermethetünk.

dsc_0127

Hosta fortunei

A lehullott levelek például bőséges szervesanyag-forrásként szolgálnak. Fűgyűjtős fűnyírógéppel aprítsuk fel a leveleket, s a nyesedéket terítsük szét a fa alatt. A fűnyesedékkel járjunk el hasonlóképp. Locsoljuk meg komposztaktiváló szerrel (például nitrogén tartalmú műtrágyaoldattal), és gondoskodjuk a réteg folyamatos nedvesen tartásáról. Minden évben ismételjük meg ezt az eljárást mindaddig, amíg a levelek vastag humuszréteggé nem rothadnak. A földigiliszták átjárják és fellazítják az általunk létrehozott új talajt, és ez nagyban elősegíti, hogy megvalósítsuk álmaink árnyas kertjét.

Növényválasztás

A növények kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy fehér vagy pasztellszínű virágú, és világos vagy tarka levelű növényt válasszunk. A világos színek árnyékban is jól látszanak, míg a sötét színek, mint például a piros vagy a lila különböző árnyalatai, beleolvadnak a háttérbe.

Kertészkedés árnyékban - képes növényajánlóval

Kis télizöld (meténg) - Vinca minor (Fotó: Horváth Anikó)

Néhány megfelelő növény:

Évelő növények

szivv

Talajtakaró növények

 • Kis télizöld
 • Ajuga
 • Szagos müge
 • Kúszó kecskerágó
 • Borostyán
 • Foltos árvacsalán
 • Japán kövérke

Édenkertész válaszol:

Egynyári virágok:

 • Virágcsalán
 • Nebáncsvirág
 • Nefelejcs
 • Sarkantyúka
 • Árvácska
 • Fukszia

Kertészkedés árnyékban - képes növényajánlóval

Árvácska - Viol x wittrockiana (Fotó: Horváth Anikó)

Megosztás

Édenkertész válaszol

Sugárarália nevű szobanövényem ami kinőtte a szobát. Valahogy ketté kéne vágom, de szeretném, ha mindkét része túlélné. . .

Érdemes megpróbálkozni a légbújtással, amelynek fázisai lépésről-lépésre itt olvasható:

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

kúpvirág

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.