5
Szerelmes szépség: szívvirág
A Japánból származó, közkedvelt szívvirág (Dicentra spectabilis) virágágyi és szoliter növény. Rózsaszín vagy fehér szív alakú virágait áprilistól júniusig hozza. 

Bár a szívvirág nem afrodiziákum, e virág neve magáért beszél, akár egy love-story címe is lehetne.

Az angolul vérző szívnek nevezett növény egy kis vidámsággal is szolgál. Ha leszakítunk egy virágot, felfelé fordítjuk, majd sarkanyúit (a külső sziromleveket) széthúzzuk, kis fantáziával egy fürdőző lány alakja tárul elénk. A külső viráglevelekből lesz a fürdőkád, a belső kiemelkedő rész pedig a lány.

Szerelmes szépség: szívvirág

A szívvirág (Dicentra spectabilis) Kelet-Ázsiából származó, évelő növény.

Elterjedt magyar neve szívvirág, de nevezik még lakatvirágnak, Jézus szívének vagy csüngő szívnek is. Latin neve a görög "dis"-kettő, és "kentron"-sarkantyú szavakból ered, amelyek arra utalnak, hogy a virágok két sarkanyúszerű nyúlvánnyal rendelkeznek. A "spectabilis" szó pedig azt jelenti, hogy látványos.

Létezik törpe változata (D. eximia) is, amely 20 cm magasra nő, rózsaszín virágú (májustól augusztusig virágzik).

Szerelmes szépség: szívvirág

Dicentra spectabilis `Alba`

A szívvirág a Mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik. Legfeljebb 1 m magasra nő meg. Fehér, illetve rózsaszín, szívalakú virágaival különleges dísze kertünknek, áprilistól júniusig. Virágágyi és szoliter növény, de vágott virágként is használják.

Félárnyékos helyet kedvel. A legszebben tápanyagban gazdag, humuszos, jó vízáteresztő képességű talajon virít. Talaját tartsuk folyamatosan nedvesen. A tavaszi trágyázást meghálálja.

A szívvirág fő károsítói a levéltetvek, de a kerti meztelen csigák is megrághatják.

Szaporítása történhet tőosztással, dugványozással, esetleg frissen szedett maggal.

értékelés