-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Terület karbantartó
-
karbantartó
-
Gépkezelő (pékség)
2024. 11. 08
-
Lakáshitel Értékesítési Tanácsadó | Veszprém
2024. 11. 08
-
Szenior Könyvizsgáló Asszisztens
2024. 11. 08
-
Microsoft Azure Administrator / Engineer (REF3488E)
2024. 11. 09
-
Warehouse - logisztikai gyakornok (WHC022578)
2024. 11. 09
-
Gyorséttermi diákmunka - KFC - Keleti Pályaudvar - Órabér Br. 1550-3100 Ft / óra!
2024. 11. 09
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A tavaszi hagymásokat alapesetben ősszel ülteti el az ember. De mi van, ha most jutott néhány gyönyörű virághagymához?
Hagymás növények hajtatása télen
Általánosságában azt mondhatjuk el, hogy virághagymáink hajtatás után kb. 8-10 hét alatt kezdenek el virágozni. Ez persze sok mindentől függ, de érdekességük, hogy a hajtatást akár decemberben, januárban, februárban is elkezdhetjük.
Fontos megjegyeznünk, hogy ezeknek a növényeknek a virágzást kiváltó hormonjaik csak akkor lépnek működésbe, ha hidegkezelést kapnak. Amennyiben nem előkezelt hagymákat vásároltunk, ezt odahaza is egyszerűen megtehetjük: tegyük a virághagymákat két hétre a hűtőszekrénybe (kb. 5 °C), és máris kész az előkezelés.
Hagymás növény hajtatása |
Hogyan hajtassuk a virághagymákat?
Virághagyma üvegvázában |
- Sokaknak problémát okoz a megfelelő hajtatási edény kiválasztása. A jó hír, hogy szinte bármilyen edényt használhatunk hozzá, csak egy fontos szabályt kell megjegyeznünk: a hagymákat nem szabad vízbe tenni, mert könnyen elrothadnak.
- Lehetőleg mindig nagy méretű virághagymát vásároljunk, mivel ezekben található meg annyi tápanyag, ami szükséges a növénynek a virágzáshoz.
- Kertészeti- vagy virágüzletekben kaphatók kifejezetten hagymás növények (amarillisz, jácint, stb.) számára készült hajtatóüvegek, viszont ha nem rendelkezünk ilyen vázákkal, akkor sem kell megijedni. Az a fontos, hogy az edény/váza nyaka keskenyebb legyen, így a hagyma nem csúszik le az üvegbe (az edény alakjára nincs szabály, igazából egy pálinkás pohár is megteszi). Az üveget töltsük meg vízzel, de ügyeljünk arra, hogy a víz szintje ne érje el a hagymát. A párolgó víz mennyisége tökéletes mértékű nedvességet biztosít a hagymának. Az elpárolgott vizet viszont rendszeresen pótoljuk.
- Ha üvegpoharakat használunk hajtatásra, akkor színes kövekkel megrakodva akár díszítésképpen is használhatjuk otthonainkban.
- Nagyobb üvegedényekben akár egy kész kompozíciót is elkészíthetünk. Az edényt töltsük meg nagyobb (színes) kövekkel, díszkavicsokkal, helyezzük rá a virághagymákat, végül pedig töltsük meg az edényt vízzel, de csak annyira, hogy éppen csak a hagymák alja érjen bele a vízbe.
- A hajtatás ideje alatt fontos, hogy a hagymákat sötét helyen tartsuk, lehetőleg 10 °C-os hőmérsékleten (15 °C-nál semmiképp se legyen több). Ha nem tudjuk a szoba sötétítését megoldani, akkor egyszerű papírral, újságpapírral vagy karton dobozzal is letakarhatjuk a virághagymákat (leggyakrabban papírsüveget használnak a takarásra). A sötét és a hideg környezet azért szükséges, hogy a növény ne fölfelé kezdjen el gyorsan növekedni, ami a későbbiekben a virágzás szépségéből venne el.
- Amikor a hagymások zöld kis hajtásai 7-8 cm magasra megnőnek, akkor tudjuk, hogy a növény fejlődése beindult.
- Minél hidegebb helyre helyezzük el a hagymás növényeinket, annál tovább tart a virágzási időszak.
Virághagymák hajtatása