A vi-dámm sörreklám
A jó alkoholmentes sör ingen ritka - éppoly ritka, mint Mr. Sullivan esete, akit - a Guinness Rekordok könyve szerint - életében hétszer ért villámcsapás. 

A vi-dámm sörreklám
A sör nyugtat, a kocsmába érkezve azonban még lázas izgalommal várjuk, hogy kezünkbe kerüljön egy korsónyi a nedűből. Aztán, az első - akár félpohárnyi - húzás után, egy nagy levegővétel kíséretében hátradőlhetünk, kezdődhet a kikapcsolódás.

Egy dietetikus szakértő valami hasonlóval válaszolna a "Miért igyunk sört...?" kezdetű kérdésre:

 

Vitaminokban gazdag, tartalmazza a B-vitamin összes fajtáját, legtöbbet a kettes és hatos számúból,

ezenkívül található benne nikotinsavamid és pantoténsav, éppúgy, mint folsav és biotin.

Mindez az idegrendszerre gyakorol jótékony (nyugtató) hatást, főleg akkor, ha alkoholmentes sörről van szó.

Az alkohol ártalmas hatása ugyanis az összes létező jó hatást képes hatékonyan ellensúlyozni.

Az alkoholmentes sört a hagyományoshoz hasonlóan készítik, csak ennél a változatnál vagy a folyamat végén vonják ki az alkoholt az italból, vagy főzés közben nem engednek szabad utat a természetes, alkoholos erjedésnek.

Mindkét eljárás megdrágítja a gyártást, és az eredményt illetően is erősen megoszlanak a vélemények. Az alkoholmentes változattal szembeni elvárások legfontosabbika az, hogy az alkoholtartalom fél százalék alatt maradjon. Ez körülbelül tizede az átlagos sör alkoholtartalmának.

A nyugtató hatáson kívül még számos előnyös tulajdonsága van, az alkoholmentes változatának (például vesebetegeknek, szív és érrendszeri problémákban szenvedőknek tesz jót), mégis valahogy kevés embert visz rá a lélek, hogy a folyékony kenyér szeszmentes, "lebutított" verzióját fogyassza. Pedig ha a Norbi-életmód követői tudnák, hogy az alkoholmentes sörök kalóriában is szegényebbek - literenkénti energiatartalmuk tizede az "igazinak" - lehet, hogy még a fitnessz termekben is ezt ajánlanák. A standard reklám úgy szólna: "Mert megérdemlem!".

A szeszes italok közül egyedül a sörből állítható elő valamennyire is élvezhető, alkoholmentes változat. Bár egyesek szerint az alkoholmentes sör az első lépés a guminő felé. A negatív hiedelmek és tapasztalatok áradatával próbálja felvenni a versenyt a következő hirdetés:

 

Hétszer csapott belé a villám

A Guiness könyvben szereplő Sullivan nevű úriember balszeren-cséjének köszönheti kétes hírnevét: 1942-es születése és 1983-as halála között hétszer sújtott le rá a villám. Az első alkalommal lábon találta, megfosztva hősünket nagylábujja körmétől. 1969-ben, a másik alkalommal leégette a szempilláját és elvesztette az eszméletét. A következő csapás egy évvel később érte, akkor kificamította a vállát. 1972-ben felgyulladt a haja, de a közelében lévő vödör víz megmentette életét. 1973-ban ismét fejen, pontosabban kalapon találta a villám, ismét meggyújtva a haját, az ütés ráadásul kilökte őt terepjárója üléséből. A hatodik alkalommal megsérült a bokája, 1977-ben, utoljára mellkasi sérülésekkel került kórházba. Azóta is megfejthetetlen rejtély, hogy Mr. Sulliven vajon miért vonzotta ez elektromosságot.

[vote:365399493]Még, hogy valakibe hétszer csapjon a mennykő?! Angol mondás szerint kétszer sem csap egy helyre, nem hogy hétszer. Pedig Mr. Sullivan a Guinness könyvbe is bekerült, tehát igaznak kell lennie... egy a kiadó kész a kompromisszumokra. Még szerencse, hogy a sörről egyszerűbb kideríteni az igazat: egyszeri kóstolással magunk is megbizonyosodhatunk felőle, hogy rossz híre ellenére iható. Bár hazai forgalomban még nem kapható ez a márka, ha valakinek mégis lehetősége adódik az ízlelésre, várjuk tapasztalatait.

értékelés