Paradicsom érlelése: íme a nagyi trükkje, hogyan gyorsíthatod meg!

A nagymamám ezzel a trükkel gyorsította fel egyszerűen házilag, hogy legyen már júliusban is friss lecsó.

Gyermekkoromban szinte természetes volt, hogy az első, friss lecsó már július végén a nagymamám konyhájában ott rotyogott a fazékban. Gyakran kikísértem a kertbe, segítettem neki a veteményesben, bár az igazat megvallva akkor jobban érdekeltek a pillangók, bogarak vagy a kaporerdős bújocskák. Közben akarva-akaratlanul sokat tanultam.

A minap döbbentem rá, hogy ugyanazt teszem a paradicsommal, hogy gyorsítsam az érésüket, mikor a férjem megkérdezte, mi az a kis vödör a kezemben.

Miért nem akar pirosodni a paradicsom?

A fentieken túl még nem szabad elfelejtkezni az alábbiakról sem, ha nem akar pirosodni a paradicsom:

  1. Hőmérséklet: Az optimális hőmérséklet segíti az érési folyamatot. A hideg időjárás akadályozhatja az érés folyamatát vagy jelentősen lelassíthatja. A hideg május azért finoman szólva is visszavetette a paradicsom fejlődését.

  2. Napfény: A paradicsomok éréséhez a napfény fontos, mivel az növeli az etilén termelését és támogatja az érési folyamatot.

  3. Nedvesség: A megfelelő vízellátás is fontos az éréshez. Szárazság vagy túlzott öntözés is negatívan befolyásolhatja az érés folyamatát.

  4. Fajta: Különböző paradicsomfajták különböző sebességgel és módokon érnek meg. Vannak olyan fajták, amelyek hamarabb pirosodnak, míg másoknak hosszabb időre van szükségük az éréshez. Én ezért szoktam mindig korai, vagy középkorai fajtákat is választani, hogy július közepén már nálunk is rotyogjon az a friss lecsó.

Poloska ellen: ezt vesd be!

értékelés