Miért érdemes meghagyni még novemberben is a paradicsomot a konyhakertben? Hogyan bírja még a gyengébb fagyokat? Hogyan lehet megérlelni a zöld paradicsomot? Elmondjuk.
Nincsen annál jobb, amikor még novemberben is saját paradicsom kerül az asztalra. Jó, nem akkora mennyiségben, mint mondjuk augusztusban vagy szeptemberben, de az íze még mindig kategóriákkal jobb, mint bármelyik boltié.
Paradicsom novemberben
Videón mutatjuk a részleteket.
A paradicsom szárát egyébként a szezon végén érdemes kihúzni a földből. Ekkor vizsgáld meg a leveleket, szárakat. Ha bármilyen gombás vagy vírusos fertőzés látható rajtuk (foltos levelek, hervadás, penész), akkor ezeket a növényi részeket ne tedd a komposztba. A fertőzött zöldhulladékot inkább égesd el vagy szállíttasd el a zöldhulladék-gyűjtéssel, hogy megelőzd a kórokozók továbbterjedését a következő szezonra.
A talaj előkészítése a következő szezonra
A paradicsom sok tápanyagot igényel, ezért a talaj rendszerint kimerül a szezon végére. Miután eltávolítottad a töveket, lazítsd át a földet, és dolgozz bele érett komposztot vagy istállótrágyát. A komposzt segít visszapótolni a tápanyagokat, javítja a talaj szerkezetét, és felkészíti a területet a következő tavaszi ültetésre.
