-
Gépjárművezető ('B+E' / 'C+E') munkatárs
-
Bolti Eladó
-
Pénzügyi tanácsadó
-
Könyvelő
-
Autóalkatrész értékesítő
-
Reptéri adminisztrátor és rakodó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
CNC maró / fúró programozó
2024. 09. 30
-
Személygépjármű Munkafelvevő | Pécs
2024. 10. 03
-
Autószerelő - Szolnok
2024. 10. 04
-
"IT application operation expert (Logistics, SCM & Trading)"
2024. 10. 05
-
Test & Release Manager / management expert
2024. 10. 05
-
Szenior akkreditált laboratóriumi mérnök
2024. 10. 05
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Előfordulhat, hogy a paradicsom -és a paprikatermések csúcsi végén eleinte világosbarna vizenyős foltok képződnek, amelyek később megbarnulnak.
Miért barnul a paradicsom és a paprika alja?
Ennek a zavarnak az oka a kalciumhiány. A zavar bizonyos körülmények között elegendő meszet tartalmazó talajokon is megjelenik.
A paprika "száraz" csúcsrothadása gyakorlatilag relatív Ca-hiány következtében lép fel, azaz nem feltétlenül a Ca-ionok abszolút hiánya okozza a tüneteket (bár a "megbetegedett" bogyókban a Ca-tartalom mindig alacsonyabb), hanem a felvehetőség is lehet akadályozott. Ez az akadály lehet a talaj magas sótartalma (magas EC), a magas K-tartalom, a rossz és egyenetlen vízellátás vagy a nagyon magas léghőmérséklet és a túl magas (22 °C feletti) talajhőmérséklet, esetleg több tényező együtes hatása. Ezen okból kerülendő a túltrágyázás, ne erőltessük a "túltápozást", különösen ne a túlzott kálium adagolást.
(Hasonló termésrothadást a cukkini termésén is meg lehet figyelni, amellyel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.)
Rothad a paradicsom, paprika: mit lehet ellene tenni?
Leggyorsabban Ca-lombtrágyával orvosolható a probléma, a tápoldatban való kijuttatás mindig emeli a sótartalmat, ezért a tápoldatozást nem feltétlenül javasolt. Tudnunk kell azonban, hogy lombtrágyával csak a későbbi termést védhetjük, a már meglévő tüneteket nem, "gyógyítja".
Jó megoldás lehet a tejes permetlé készítése is.
Fóliasátrakban a tünetek megjelenésekor (pici bogyón keressük ) az öntözést napi több alkalomra osszuk szét és enyhén (nem túlzott mértékben!) árnyékoljunk, majd következhet a Ca-lombtrágya.
Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a "csúcsrothadás" nagyrészt fajtakérdés is, egyes fajták érzékenyebbek rá, míg mások ellenállóbbak.
Házikertben hagyjuk fogyasztási érettségig megérni a bogyókat, aztán dolgozzuk fel lecsónak. Semmi híja annak a "csúcsrothadt" paprikának, kiváló lecsó-alapanyag, fölösleges kidobni, ráadásul soha nem nedves, mint a baktériumos rothadás.
Lemetszett paradicsomhajtások: ne dobd ki!