-
Automata gépkezelő operátor
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Autófényező
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
óvodapedagógus
-
Területi értékesítési munkatárs - Budapest
-
Csőszerelő
2025. 02. 08
-
Recepciós | Tihany
2025. 02. 13
-
Metrológus, kalibráló méréstechnikus
2025. 02. 15
-
Adminisztrátor (Diákmunka)
2025. 02. 15
-
Műszakvezető - Mosonmagyaróvár Állás adatai | AmRest Holdings SE
2025. 02. 15
-
Műszaki beszerzési koordinátor
2025. 02. 15
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »

Az eső után hőség kedvez a paradicsom különböző betegségeinek. Ilyenkor támad újult erővel a paradicsomvész, a paradicsom csúcsrothadás is megjelenik, és akkor még beszéltünk a levéltetvekről, takácsatkáról és a paradicsomot felzabáló poloskáról. A tejes permetlé hatásos lehet mindegyikkel szemben is, de a hangsúly ebben az esetben is inkább a megelőzésen van.
A paradicsomvész tünetei
A paradicsom levelein szürkészöld, vizenyős majd zöldesbarna, elmosódott szélű foltok jelennek meg, majd fehér gombagyep jelenhet meg a foltokon (ami széllel terjedve a következő fertőzések forrása lehet). A levelek később petyhüdten lógnak, majd elszáradnak.
A levélnyélen és a növény szárán szabálytalan alakú, vizenyős, sötétbarna foltok láthatók. A fertőzés előrehaladtával ezen is kialakul a fehér gombagyep.
A bogyótermésen nagy kiterjedésű, elmosódott szélű, vörösbarna foltok alakulnak ki. A bogyó belseje szürkésbarna. Az érett bogyók könnyen rohadnak, azon másodlagos penészgombák telepedhetnek meg.

Tejes permetlé készítése: így állj neki!
A tejes permetlé elkészítéséhez csupán zsíros tejre (legalább 2,5 vagy 3,6%-os) és egy kis vízre van szükségünk. Ha csak néhány tövünk van, akkor elég egy kisebb szórófejes flakon, ha egy egész ültetvényünk, akkor a 7 literes permetezőt használjuk.