Mit kell tudni a diómérgezésről és hogyan óvjuk meg a kutyánkat tőle?
Egyre több kutya kerül állatorvoshoz diómérgezés miatt. Miről ismerjük fel és mit tehetünk ellene? RÉSZLETEK
Kedves Édenkertész! Idén rendkívül szép hokkaido tök termés mutatkozik a kertünkben. Viszont arra sehol nem találok infot, hogy mikor lehet leszedni, mikor van beérve? Nagyon szép sötét narancssárgák már, de hogyan tudom megállapítani, hogy már jók-e? Van, ahol azt olvastam várni kell az első fagyokig. De az még remélhetőleg nagyon messze van :-) És addig ez a tök max a komposztba lesz jó :-/ Válaszát előre is köszönöm! Üdv: Valcsi
Kedves Valcsi! A hokkaidó tök egy gyűjtőnév, ami a Hokkaidó szigetről való sütőtököket foglalja magában. A legismertebb a sötétnaracs, piros hokkaidó (Uchiki kuri). 8-10 hónapig eltartható, nagyon finom és a héjával együtt fogyasztható. Valóban nem szabad elsietni a szedését, ősszel javaslom és így tovább is eltartható.
Ha a tökök felveszik a fajtára jellemző színt, akkor elvileg érettnek tekinthető, illetve leszedve is valamelyest utóérik. Héja keményebb, mint a kanadai sütőtöké, de a nagydobosinál azért könnyebben vágható.
Kiváló krémleves készíthető belőle.