A gyermekek etetése és a hozzátáplálási tanácsadók szerepe

Értékelve: 1x
(5.0 pont)
CÍMKÉK

A gyermektáplálás története hosszú múltra tekint vissza, és azóta folyamatosan igyekszünk pótolni a hiányzó anyatejet különféle módszerekkel.

Manapság már szinte végtelen számú lehetőség közül választhatsz a boltok polcain ahhoz, hogy biztosítsd a kicsik számára az optimális táplálást.

 

Felmerülhet a kérdés, vajon honnan ered ez a sok erőfeszítés, és mennyire van tényleges szükség a gabonapelyhekre és tejpépekre? Nézzük meg, hogyan alakult a csecsemők hozzátáplálása az évek során, és miért válhat szükségessé a hozzátáplálási tanácsadó bevonása.

 

A gabonakészítmények fejlődése

 

A kereskedelemben először 1867-ben jelent meg egy gyermektápliszt Henri Nestlé, svájci kémikus jóvoltából, ami tejpor, cukor és búzaliszt keveréke volt. Eredetileg azoknak a babáknak készült, akik nem kaptak anyatejet.

 

A keveréket víz hozzáadásával készítették el. Bár eleinte "gyermektápliszt" néven volt ismert, ez nem hangzott túl vonzóan, de a korban fontos táplálékforrásnak számított.

 

Az évek múlásával a gabonafélék összetétele is átalakult, finomítottabb gabonák, vitaminok és ásványi anyagok kerültek bele, amelyek kiemelkedően táplálóvá tették őket.

 

A reklámok és a nagyszülők hatása

 

Gondoltál már arra, milyen hatással voltak a reklámok nagyszüleid és szüleid döntéseire? Akkoriban, amikor nem állt rendelkezésre ennyi információ, sokan egyszerűen hittek abban, amit a reklámok sugalltak.

 

Az orvosilag elismert vagy hosszú idők óta bevált kifejezések gyakran teljesen elfogadottak voltak. Ne feledd, nem szabad lenézni azokat a generációs döntéseket, amelyek a rendelkezésükre álló legjobb információ alapján születtek.

 

A modern táplálás és a tanácsadók szerepe

 

Ma a gabonakásák és tejpépek egészen mások, mint a régi formulák. Finomabb gabonák, hozzáadott vitaminok és ásványi anyagok jellemzik, amelyek teljes értékű táplálást nyújtanak a gyermekeknek.

 

Mégis, nem minden babának van szüksége ezekre a kiegészítőkre. Az orvostudomány fejlődése és a táplálkozástudomány bővülése fontos lehetőséget adott a csecsemők étrendjének változatosabbá tételére. A gyermekorvosok és a védőnők mellett ma már a hozzátáplálási tanácsadóknak is jelentős szerep jut.

 

Míg az orvosok általában az általános egészségi szempontokra koncentrálnak, a tanácsadók személyre szabottan tudják segíteni a szülőket, miként lehet “jó evő” gyermekük. Segítenek abban, hogy a babák örömmel és változatosan étkezzenek. Egy hozzátáplálási tanácsadó tanácsokat adhat arról is, hogy mi felel meg legjobban a baba szükségleteinek, és mi támogatja a fizikai és mentális fejlődésüket.

 

Kérdések a hozzátáplálás során

 

Amikor a csemeték táplálásával kapcsolatos kérdésekről van szó, mindig akad kérdés, akár kezdő ételekről, akár megfelelő zsírforrásról van szó. Régen gyakran ajánlották a zsírt vagy a vajat, de ma már az olívaolaj vagy a repceolaj lehet a nyerő választás.

 

A rágcsálnivalók kérdése is gyakran felmerül, egykoron a kenyér héját javasolták, ma már a házi cukormentes keksz és babacsinta is népszerűek.