A legfinomabb, legegészségesebb bodzabogyószörp házilag

Most érik a bodza, és fillérekből tudunk belőle szörpöt készíteni. Mutatjuk a receptet!

Mire jó a bodza?

A bodza csodálatos immunrendszer-erősítő és erős vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ezáltal különösen jól segít a megfázás és a nátha esetén. A bodzaszoröp az egyik legjobb módja annak, hogy kihasználjuk előnyeiket. A bodzaszörp könnyen elkészíthető, és finom ízű. Még a gyerekek is szeretik!

bodza_bodzabogyszrp_recept_tartstszer_nlkl

Bodzabogyószörp: ezekre az alapanyagokra  van szükség

Ez egy nagyon egyszerű bodzaszörp recept,fő előnye, hogy friss vagy szárított bodzát is használhatunk hozzá.
A vadon termő bodzabogyók gyűjtése nagyszerű módja a beszerzésüknek, különösen most. Ez a recept mézzel készül, mert a  méz tele van erős antioxidánsokkal, tápanyagokkal és enzimekkel.
A mostani egy alaprecept, amit az ízlésünknek megfelelően kiegészíthetünk többek között az alábbi fűszerekkel, alapanyagokkal.

Íme néhány opcionális összetevő, amit a bodza főzése közben hozzáadhatunk, hogy még finomabb és egészségesebb legyen:

  • Gyömbér - akár frissen, akár szárítva. Ez kellemes ízt ad neki, és az immunrendszerre is jótékony hatással volt.
  • Fahéjrúd - a gyömbérhez hasonlóan a fahéjrúd hozzáadásával finom ízt kap, és az immunrendszerre is van némi előnye.
  • Egész szegfűszeg - főleg az íz miatt, az egész szegfűszegnek van némi egészségügyi előnye is.
  • Echinacea gyökér - extra lökést ad az immunrendszernek, de az echinacea íze nem túl jó.
  • Csipkebogyó - a C-vitaminban gazdag csipkebogyó ősszel gyűjthető, vagy szárítva vásárolható.
  • Citrom - némi citromlé és/vagy citromhéj adható hozzá az íz és a C-vitamin-szint növelése érdekében.

bodzabogy_bodza_mire_j_a_bodza

Bodzabogyószörp recept

Bár ez a szirup könnyen elkészíthető, a legnehezebb része a friss bodza előkészítése, mivel ez egy kis munkát igényel. Az éretlen vagy zöld bogyókban toxinok lehetnek jelen, ezért ki kell dobni őket. A bodza szára és levelei is tartalmaznak néhány mérgező vegyületet, ezért ezekből is tanácsos minél többet eltávolítani. A friss bodzabogyók szárának eltávolítására a legjobb módszer, ha először egész fürtökben lefagyasztjuk őket. Ezután vagy az ujjaival pattintjuk le a bodzaszemeket, vagy villával lefésüljük őket.

Recept:

  • 6 csésze bodzabogyó (2,5 decis csésze)
  • 6 csésze víz
  • 10 evőkanál méz

A szirup elkészítéséhez tegyünk föl hat csésze friss feketebogyót (vagy három csésze szárítottat) egy nagy fazékba hat csésze vízzel. Ekkor adjuk hozzá a fentebb felsorolt további opcionális hozzávalókat is.Forraljuk fel közepes lángon, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és fedő nélkül főzzük a bodzabogyót körülbelül egy órán át, vagy amíg majdnem a felére nem esik össze.
Végül vegyük le az edényt a tűzről, és tegyük félre, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Szűrjük át a bodzabogyókat egy finom hálós szitán, és nyomkodjuk meg a bogyókat, hogy a felesleges folyadék is távozzon. Ekkor keverjük hozzá a mézet, de ekkor már ne forraljuk fel, hogy benne maradjanak az értékes vitaminok. Végül tegyük kis üvegekbe és a hűtőben tároljuk. Ebben a formában 6 hónapig is elálll.


via growforagecookferment

értékelés