A sajt olyan finomság, amit egy vegán alapból nem ehet meg. Pedig a melegszendvics, a nyúlós mozzarellával ínycsiklandóvá tett pizza, a sajttal töltött péksütemények vagy épp a vajas desszertek elképzelhetetlenek tejtermék nélkül.

Vagy mégsem? A vegán “tejtermékek” növényi összetevőből álló egyszerű ételek, amik a hagyományos, tejből készült tejtermékek ízvilágát adják vissza.

Finomak és könnyen elkészíthetők

Sokakat többek között a sajt, illetve a tejtermékek imádata tart vissza attól, hogy kipróbálják magukat a vegán életérzésben. A tejtermék-helyettesítők piaca életképes megoldást kínál rajtuk kívül azoknak is, akik érzékenység vagy allergia miatt kényszerülnek a hagyományos állati eredetű termékek mellőzésére.

A boltok polcain már többféle készen kapható növényi tejtermék van, de érdemes ezekkel otthon is kísérletezni. Hátha nem csak gazdaságosságban, hanem ízben is fölözik a késztermékeket.

A vegán mozzarella a tejből készült sajtokhoz hasonlóan nyúlós, jól szeletelhető és reszelhető termék, amit kesudió, édesítetlen növényi tej, tahini, más néven szezámmagkrém, kókuszolaj, frissen facsart citromlé, hagymapor, szárított bazsalikom keverékéből állíthatsz elő. Az alapanyagokat simára turmixoljuk, majd vízben felfőzött agar-agarral beállítjuk az állagát. Ez után ismét turmixoljuk, majd kókuszolajjal kikent tetszőleges formába helyezzük, hűtőben legalább 4 órán át dermesztjük.

Hasonló összetevőkből vegán szójamentes tejfölt is készíthetünk, amit a hozzáadott kókuszolaj mennyiségével krémesíthetünk. Ezáltal a valódira jobban hasonlító állagot érhetünk el.

A vegán vaj készítéséhez mandulát, tejet, sót, sörélesztő pelyhet és ecetet turmixolj simára. Dolgozd el rendesen, ne maradjon darabos, majd add hozzá az olajakat és addig keverd, amíg krémes, habos állagot nem vesz fel. Pár óra alatt hűtve megszilárdul, ez után már feltétként, szendvicsalapként fogyasztható.

vegn

Ezekből az összetevőkből, egy kis tofuval bolondítva még vegán “cottage cheese” is készülhet. Ez a sajt és a túró közötti állagú, a ricottánál szaftosabb, morzsalékos sajt, míg a vegán krémsajt az eredetire megszólalásig hasonlító, szintén kesudióalapú keverék, amit ízlés szerint fűszerezhetünk zöldfűszerekkel, csak a fantáziánk szab határt.

Vegán tejtermékek kreatívan

Ha kedvet kaptál valamelyik recept kipróbálására, a Biocity oldalán megtalálod az ajánlott mennyiségeket, és pár kattintással be is szerezheted a vegán alapanyagokat. A főzőcskézés során legyetek kreatívak és merjetek újítani. Ha valamit nem sikerült hozzá megvenni, helyettesítsétek és legközelebb rendeljetek a Biocity oldaláról.

Az eredetire megtévesztésig hasonlító finomságok készítése meghozza a kedveteket a további kísérletezésre. Az elkészült kedvencek légmentesen záródó edényben, hűtőszekrényben 3 napig is eltarthatók, de hidd el, egy átlagos adag nem fog addig tartani.

értékelés