5+1 tipp, mit készítsünk a bodzavirágból

5

Virágzik a bodza, bemutatunk 5 lehetőséget, hogyan használjuk fel az bodzavirágokat a konyhában és a háztartásban.

Tanácsok, a bodzavirág gyűjtéséhez

  • Szennyezett környékről, utak mellől ne gyűjtsünk
  • Száraz időben gyűjtsük a virágokat, az esős időben gyűjtött virágok később jobban megbarnulnak
  • Nézzük meg a fiatal hajtásokat, a virág zöld részeit, hogy a fekete levéltetvek nem telepedtek-e meg rajtuk
  • A virágokat ollóval, metszőollóval szedjük hosszabb szárrésszel
  • A leszedett virágokat ne gyűrjük zsákba, zacskóba, hanem lazán kosárba szedjük, majd szárításkor terítsük őket szét és gyakran forgassuk
  • a virágok begyűjtését akkor kezdjük, mikor a bogernyő szélső virágai kinyíltak a középsők pedig még bimbósak.

bodzavirg_gyujtese

Lássuk, hogy mi mindent készíthetünk bodzavirágból!

1. Kedvencünk, a bodzaszörp (videóval)

bodzaszorp_hazilag

Ha május, akkor kezdődik a bodzaszeon és a bodzaszörm, limonádé, bodzás víz szezonja. Számos receptet bemutattunk már, kedvencünk a következő:

2. Szárított bodzavirág teának

Téli teakeverékek fontos alapanyaga a szárított bodzavirág, lázcsillapító, izzasztó, vizelethajtó és nyugtató hatású. A leggyakrabban használt 5 téli gyógytea egyike.

bodza_virag_teanak


3. Bodzavirág levendulával, depresszió ellen

Jobban lehet aludni kimerültség, depresszió esetén, ha a párnánkba levendulás-bodzás szárított virággal töltött illatpárnát helyezünk.

4. Bodzavirággal ízesített szamócalekvár

Egzotikus ízek kedvelőinek érdemes kirpóbálni a hagyományos lekvárok mellett a fűszernövényekkel ízesített keverékeket: egyik ilyen bevált párosítás a bodzavirággal fűszerezett szamócalekvár. 1 kilónyi gyümölcshöz elég 3 nagyobb virágtányért adnunk. Figyeljünk arra, hogy alaposan csipegessük le a virágokat a szárakról.

bodzas_szamoca_lekvar

5. Palacsintatésztába mártott, rántott bodzavirág

Igazi tavaszi desszert a palacsintatésztába mártott bodzavirágok. Tojás, tej, liszt, cukor és só felhasználásával készítsünk sűrűbb palacsintatésztát. Mártsuk bele a virágokat a száruknál fogva, majd forró olajban süssük a virágokat aranybarnára. Porcukorral megszórva tálaljuk.

bodzavirag_palacsintatesztaba

 

+1 tipp: Bodzás pálcikás jégkrém

Bodzás pálcikás jégkrém

értékelés