Mit eszünk a mézen? Édes bevezetés

Mit eszünk a mézen? Édes bevezetés
A mézet elődeink nemcsak élelmiszerként, hanem gyógyszerként is fogyasztották. Lassan visszatérünk szokásaikhoz.

Őskori barlangrajzok tanúsága szerint a méhek és a méz már több évezrede megjelentek az ember életében.

A keleti kultúrákban a méz egyedülálló módon a mai napig kettős szerepet tölt be: gyógyszer és egyben élelmiszer is.

Mit eszünk a mézen? Édes bevezetés

 

Az európai országokban szintén kedvelt fogyasztási cikk: az átlagos mézfogyasztás eléri az évi 1,7-2,5 kg-ot. Németország, illetve a skandináv országok egyaránt nagy mézfogyasztó nemzetnek számítanak. Hazánkban az éves fogyasztás jelenleg sajnos igen csekély: 0,5 kg/év/fő.

A magyar méz igazi "Hungaricum"

A magyarországi méhészkedés ennek ellenére jelentős múltra tekint vissza. Nemzetközileg elismert szakembereink, méhészeti kutatóink voltak és vannak a méhészeti ágazatban.

Mit eszünk a mézen? Édes bevezetés

A kedvező éghajlatnak és növényvilágnak, növénytársulásoknak köszönhetően méheink számos fajtamézet képesek előállítani. A legismertebbek ezek közül a repce-, az akác-, a hárs-, a gesztenye-, a szíriai selyemkóró-, a napraforgó-, a szolidágó-, a facélia-, valamint a pohánkaméz.

A méhészet közvetlen haszna a méz, a lépes méz, a viasz, a virágpor, a méhpempő, a propolisz, a méhméreg, valamint a méhanya, a méhcsalád és a méhraj.

A méhészet közvetett haszna a gazdasági szempontból jelentős megporzás. Méheink közel 8000 növényt látogathatnak meg évente, biztosítva ezzel a természet ökológiai egyensúlyát.

Mit eszünk a mézen? Édes bevezetés

Hazánkban mintegy 16 000 méhész 650 000 méhcsaládot kezel. A méhészek átlagosan 44 méhcsaládot tartanak, de a nagyobb méhészetekben a kaptárok száma elérheti a kétszázat is. Baranyában körülbelül 800 méhész 32 000 méhcsaláddal foglalkozik.


értékelés