A kertből a szervezetbe – fehérjék növényi és tiszta formában

Értékelve: 1x
(5.0 pont)

A fehérjék hosszú ideje állnak az egészségtudatos táplálkozás középpontjában, ám míg korábban szinte kizárólag állati eredetű termékeket vásárolhattunk, ma már a növényi alapú alternatívák is széles körben hozzáférhetőek. A tudatos vásárlók számára egyre fontosabb szemponttá válik a fenntarthatóság, a tisztaság, a feldolgozottság mértéke, valamint az összetevők származási helye, a vegán étrend hívei pedig az állati eredetű fehérjéket utasítják el – nem is lehet meglepő, hogy a fehérje izolátum és a növényi protein egyre népszerűbbé válik. Ismerkedjünk meg velük!

A fehérje izolátum

A tejsavó fehérje izolátum a tehéntej összetevőjéből, a tejsavóból készül – ez a sajtkészítés során keletkező melléktermék, ami úgy jön létre, hogy a tejből eltávolítják a kazeint, a vizet, a zsírt és a laktóz nagy részét, az értékes aminosavak (és persze a fehérjék) azonban nem vesznek el, sőt, azok különösen magas koncentrációban találhatók meg a termékben.

A fehérje izolátum tehát az egyik legtisztább fehérjeforrás, ami minimális mértékben tartalmaz csak zsírt és cukrot – nem véletlen, hogy a fogyókúrázók és a testépítők is gyakran fordulnak felé, sőt, a laktózérzékenyek számára is elérhető alternatíva lehet ez. Elsősorban tehát azok választják ezeket a fehérjeforrásokat, akik az izomtömeg növelését és fenntartását célozzák, illetve akik kalória- és szénhidrátcsökkentett fehérjeforrást keresnek, de azok számára is kiváló megoldást kínálnak, akik az egészséges életmód híveiként kizárólag a magas minőségű kiegészítőket választják.

A növényi fehérje

Egyre többen döntenek úgy, hogy az állati eredetű táplálékot teljesen száműzik étrendjükből. Ilyenkor természetesen az étrend-kiegészítők megválasztása sem egyszerű feladat, különösen ami a fehérjéket illeti – a legjobb proteinforrások állati eredetűek, szerencsére azonban ma már erre a helyzetre is van megoldás.

A növényi eredetű alapanyagokból készült fehérjék leggyakoribb forrásai a szója, a borsó, a rizs, a kender, a napraforgómag, a tökmag és a quinoa, de a csicseriborsó vagy a lencse is nagyobb mennyiségben tartalmaz fehérjét.

A nehézséget itt a termékek aminosav-tartalma okozhatja. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, amelyek közül kilencet a szervezet nem képes maga előállítani, így azokat az étrendből kell biztosítani – ezek az esszenciális aminosavak. Az állati eredetű fehérjék ebből a szempontból teljes értékűek, míg a legtöbb növényi fehérjeforrás csak néhány esszenciális aminosavat tartalmaz nagyobb mennyiségben. Ez nem jelenti azt, hogy a növényi fehérjék ne lehetnének kiváló alternatívák: megfelelő kombinációval biztosítható a szükséges aminosav-összetétel.

Kik választják a növényi fehérjéket?

A vegetáriánus vagy a vegán életmód hívei számára természetesen nincs más alternatíva, ezeket a készítményeket azonban jóval szélesebb körben fogyasztják. Tejfehérje-érzékenység vagy laktózintolerancia esetén a növényi alapú megoldások hatalmas szolgálatot tehetnek, sokak számára pedig az etikai és környezetvédelmi okok számítanak: az állattenyésztéssel kapcsolatos fenntartások és a fenntarthatósági szempontok sokakat a növényi alternatívák felé terelnek.

Hogyan válasszunk?

Ha növényi fehérjét keresünk, néhány szempontot érdemes lehet figyelembe venni. Általánosságban elmondható, hogy az összetevők alacsony száma jó előjel, de fontos az is, hogy megvizsgáljuk az aminosav-profilt: célszerű kombinált, például borsó- és rizsfehérje tartalmú készítményeket választani. .

Figyeljünk a különböző tanúsítványokra: a cukor- és laktózmentes, tartósítószer-mentes, színezékmentes, GMO-mentes vagy aszpartám-mentes kifejezések megnyugtatóak lehetnek.

A fehérje izolátum vásárlása során szintén a fenti szempontok a fontosak, de itt a fehérjetartalom is nagyon fontos: a 80 százalék feletti arány már megfelelő lehet.

A választás mindig egyéni, a kínálat pedig ma már mindenki számára lehetővé teszi, hogy megtalálja a saját életmódjához és értékrendjéhez illeszkedő fehérjét – ehhez csak egy kis kutatásra van szükség.