Milyen gyümölcs a josta?
Először Németországban ettem gyümölcstorta formájában, de akkor nem tudatosult bennem, hogy ez egy külön gyümölcs; azt hittem, a süti fantázianeve. Aztán néhány éve a piacon újra összefutottunk, és összeállt a kép.

"Josta, a keresztszülők gyermeke"

 

Mivel a szüleivel elég jóban vagyok, nem volt nehéz megbarátkoznom a gyermekkel sem. A josta (Ribes x nidigrolaria) ugyanis a feketeribiszke és a köszméte (egres, piszke) keresztezéséből mesterségesen létrejött gyümölcs. Németországban nemesítették az 1920-as évek elejétől kezdve, ezért nevét is a két gyümölcs német nevéből kapta: Johannisbeere+Stachelbeere= josta. Magyar elnevezése is hasonló összetétel: riszméte. Egyébként létezik magyar nemesítésből származó hazai fajtaváltozata is: a rikő, (ribiszke + köszméte), melyet 1964-ben Fertődön hozott létre Porpáczy Aladár biológus.

 

josta1

 

A nemesítés rendkívül jól sikerült, mert a josta szülei minden jó tulajdonságát örökölte, így még azoknál is labdába rúghat, akik a két „szülőgyümölcsöt" külön-külön nem szeretik.

 

josta-gyumolcs
Josta (Ribes nigrolaria)

 

Az akár 2 méteres magasságot is gyorsan elérő cserje hosszú hajtásai inkább a ribiszkére emlékeztetnek. Elég igénytelen növény, jól tűri a fagyokat is. A sötétkék, majdnem fekete, sima felületű bogyók a ribiszkénél nagyobbak, az egresnél kisebbek, viszont a cserje nem tüskés, ezért egységnyi idő alatt sokkal több szedhető belőle, mint bármelyik szülője terméséből.

Ízében mindkét őse fellelhető, de nincs meg benne a feketeribiszke sokaknak túlzottan karakteres aromája, és nem olyan savanyú, mint az egres. Bár azzal lehet vitatkozni, savanyú-e a köszméte. A rendesen megérett gyümölcs össze sem hasonlítható a menzán megismert piszkeszósszal, melynél a sűrű cukros trutymóval együtt bekapott és szétharapott éretlen piszkeszemek igazi sokkot okoznak az ízlelőbimbóknak, és a legtöbb esetben egy életre elveszik az ember kedvét a további próbálkozástól.

Pedig megéri, ha mással nem, a jostával mindenképpen, mert rendkívül sok C-, B1- és B2-vitamint tartalmaz. Savai serkentik az emésztést, antioxidánsai immunerősítő hatásúak.

Nyersen a legjobb, de fagyasztható, és minden készíthető belőle, ami más bogyós gyümölcsökből: szörp, lekvár, gyümölcslé, dzsem. Gyümölcslevesbe pikáns adalék, a belőle készült szósz sültek, főleg vadhús mellé nagyon finom. Én csokis muffinba is szoktam belőle tömködni, akárcsak szedret, mert az ízük elég hasonló.

 

josta_palacsinta

Amerikai palacsinta juharsziruppal és jostával - nyam-nyam

Forrás: kapanyel.blog.hu

További érdekességek >>

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Az átteleltetett bakopát vissza kell-e vágnom. Ha igen mikor és mennyire?

A bakopa (Bacopa monnieri) eredeti élőhelyén valóban évelő növény, nálunk fagyérzékeny, de ha sikerült egészésgesen átteleltetni, valóban új életre kelthető egy metszéssel.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Gloxínia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.