Miért ültessünk bio csemegeszőlőt?
A csemegeszőlő az egyik legfinomabb, legegészségesebb, legtáplálóbb gyümölcsünk, de a mindennapi tapasztalat alapján bizony olyan növény, amit csak nagyon komoly növényvédelemmel lehetséges megfelelő minőségben termeszteni.

Igen csábítóak a zöldséges üzletekben a messze földről érkezett, csodálatos kék, vagy fehér színű, hatalmas bogyókkal rakott kilós fürtök, de az emberben mégis ott motoszkál a kérdés: vajon mennyi vegyszer kellett ezek előállításához?

Ha ezt a kérdést mégis elhessegetjük és rászánjuk magunkat a vásárlásra, kóstoláskor jön a kiábrándulás:

Csodás csemegeszőlőnknek alig van íze, és sokszori leöblítés után is ott éktelenkednek rajta a rászáradt vegyszerfoltok.

Bizony ezek a kellemetlenségek kikerülhetetlen velejárói az ilyen szuperintenzív módon termesztett gyümölcsöknek. Ezeket csak komoly technológiai fegyelem és nagy mennyiségű kemikália felhasználása mellett lehet ilyen minőségben előállítani, s a néha több ezer kilométernyi szállítás miatt sajnos a teljes érést meg sem várva szedik le őket, így az ízük - zamatuk sem valami ínycsiklandozó.

 

 

 

A vegyszerek felhasználása nélkül termesztehető szőlőfajták iránt évtizedek óta jelentkező és egyre fokozódó igény terelte a szőlőnemesítés híres „műhelyeit" az ilyen fajták előállítása felé.

Ma már több tucatnyi csodálatos csemegeszőlő fajta létezik, melyek a vegyszerek teljes mellőzésével is csodálatos élvezeti értékű gyümölcsöt teremnek (bio-borszőlők is vannak, de azokra itt nem térünk ki). E fajták kiemelkedően jó ellenállóságot, de legalábbis jó toleranciát mutatnak a szőlő három legádázabb ellenségével, a peronoszpórával, a lisztharmattal és a rothadással (botrítisz) szemben. Átlagos években egyetlen permetezést sem igényelnek, csak rendkívüli időjárás (pl. extrém csapadékos év, vagy ellenkezőleg, szélsőséges szárazság, erősebb jégverés, stb.) esetén lehet szükség kisebb beavatkozásra. Ezeknek a házikertekben való telepítése, termelése és fogyasztása különösen ajánlott, hiszen mint már fentebb említettük, a szőlő hihetetlenül gazdag a szervezet számára hasznos tápanyagokban. Talán még ennél is fontosabb az a gasztronómiai élmény, amit az ilyen természetesen tiszta környezetben, vegyszermentesen termelt, 100 százalékosan érett, harmonikusan fűszeres ízű, napérlelte külsejű, egészségtől szinte kicsattanó, gyönyörű gyümölcs elfogyasztása nyújt.

Hazánk éghajlati adottságai tökéletesek a szőlőtermesztés számára, semmi okunk nincs tehát, hogy kertünkben legalább néhány tőkét ne telepítsünk.

 

Keresetkiegészítésnek sem rossz az ilyen szőlő termelése, hiszen a vevők keresik a magas élvezeti értékű, zamatos, kívánatos külsejű magyar termelésű csemegeszőlőt. Az ilyen szőlőt árusító termelők eladási tapasztalatai azt mutatják, hogy a vevők előnyben részesítik, szívesebben vásárolják a megbízható eredetű, magyar bioszőlőt, mint a csodaszép, de veszélyes külföldit.

Szerző:

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Kihajtáskor a szilfánk évek óta a mellékelt fotón látható beteg leveleket hozza. . .

A szil zacskós gubacstetű (Tetraneura ulmi) a tettes.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Ígéret

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.