Borkóstoló-Illatos mátrai borokkal frissíthetjük magunkat nyáron!
Az a világtendencia mindenképpen a helyieknek kedvez, hogy a testes vörösboros divathullám után ismét egyre inkább előtérbe kerülnek a könnyű, frissítő hatású, illatos, gyümölcsös száraz fehérborok. Cikkünk eligazítást ad az illatos és zamatos szőlő mátrai birodalmában.

A Mátrai Borvidéken 70:30 az arány a fehérborok javára. Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke  mutatja be nekünk a  mátrai hegyvidék kihagyhatatlan borkincseit.

Hogyan kezdődött?

Borkóstoló-Illatos mátrai borokkal frissíthetjük magunkat nyáron!

A 22 történelmi borvidékünk közül a maga 7200 hektárjával második legnagyobbnak számító területen már a kelták is termesztették a szőlőt. Később, a magyarok érkezése után, a Szent István alapította egyházi gazdaságok láttak neki a hátrahagyott területek felélesztésének - a török hódoltság alatt pedig már jól eladható termékké fejlődött az itteni bor. A 19. század elején végre fellendülés következett, majd ide is elért a filoxéravész. Mindaddig a Kadarka volt a vidék vezető fajtája, de a vész után szinte megszűnt a vörösborfajták kultúrája, s a fehérboroké lett a főszerep. A 20. század első harmadában a Károlyi-uradalom debrői hárslevelűje például világhírű volt. Mindazonáltal manapság kevés az olyan szőlő- vagy borfajta, mely óhatatlanul e vidék nevét juttatná eszünkbe. Jellemző az Olaszrizling ültetvények túlsúlya, a környék legismertebb bora pedig az Abasári Olaszrizling. E tüzes, száraz borból kiérezni a tájjelleget, csakúgy, mint az Olaszrizling valamennyi jó tulajdonságát. Jelentős Rizlingszilváni, Ottonel muskotály (szakértők szerint itt a legjobb minőségű országszerte), Leányka, Tramini, Chardonnay, Sauvignon blanc, Hárslevelű kultúrával is találkozhatunk a vidéken.

Borkóstoló-Illatos mátrai borokkal frissíthetjük magunkat nyáron!


Ahol a Nap és a Hegy összeér...

Szokták mondani, hogy a szőlőtermesztés a mezőgazdaság nehézipara, ahol legalább 10-15 évre kell előre tervezni, ezért aztán nem is sajnálják, hogy a kilencvenes évek elején viszonylag kevés vörös szőlőt telepítettek.

Borkóstoló-Illatos mátrai borokkal frissíthetjük magunkat nyáron!
Az illatos, fűszeres fehér borok várható „nagy menetelésére" készülő Mátrai Hegyközség termékei a tengerentúlra is eljutnak: a kanadaiak kedvence az Ottonel muskotály, illetve a még illatosabb Irsai Olivér, a németek a Traminit preferálják, az olaszok(!) pedig a Szürkebarátra esküsznek. A fogyasztási szokások is befolyásolják a jövendő termékeit, hiszen ma már nem állja meg a helyét a régi mondás, miszerint minél idősebb a bor, annál értékesebb. A magas alkoholtartalmú nagy vörösborok rétegződése hozta a „kézművesség" némiképp feltupírozott divatját, miközben a modern hideg redukciós eljárással készült fehér borok esetében akár egy éves nedű esetében is kiválóan szabályozott illattal, kordában tartott savassággal, „kidomborított" zamatokkal találkozhatunk. Az európai, de a világpiac is egyre inkább a friss, üde borokat preferálja, ahol érthetően nem a magas alkoholtartalom, hanem az egyéb élvezeti értékek kerülnek előtérbe.

Itthon a rendszerváltás óta izmosodó családi pincészetek külföldi példákat követve érthető módon a limitált szériás extremitásokkal tudnak kitűnni, míg a jóval nagyobb termőterülettel rendelkező mátrai társas vállalkozások annak a stabil középmezőnynek szeretnék visszaadni a becsületét, ami évtizedekkel ezelőtt jellemezte a hazai fogyasztást. A térség reneszánszának lényege az összefogás, ahol nem csak a nagy egyéni teljesítményeknek, hanem a stabil minőségű nagy mennyiségeknek is értékteremtő ereje van.

Hordós Attila, a Mátrai Hegyközségi Tanács titkára szerint: a mátrai borok tekintetében lehet egyfajta retro érzésre apellálni, ami jelenleg idősebb és fiatalabb borfogyasztókat összeköthet - hozzá téve, hogy a magyar tradíciókhoz való ragaszkodás e téren is lendületet adhat az ágazatnak. „A nyolcvanas évekig mifelénk a nagyüzemek, téeszek, szövetkezetek a szántóföldi kultúrán kívül szőlővel is foglalkoztak, rengeteget telepítettek, borászokat alkalmaztak, ezért is lettünk mi a legnagyobb hegyvidéki borvidék. Ennek az volt a hátránya, hogy a téeszek nagyüzemben állították elő a borokat, így nem alakultak ki a családi pincészetek. A nyolcvanas években Magyarország exportjának több mint negyven százalékát a mátrai borvidék biztosította - ami azért nem lehetett véletlen, s amire büszkék lehetünk, illetve az újabb lendületvételnél hivatkozhatunk is."

Borkóstoló-Illatos mátrai borokkal frissíthetjük magunkat nyáron!

 

A nevük fogalom - híres termékek anno és ma:

Gyöngyösi Tramini, Domoszlói Muskotály, Abasári Olaszrizling. A jelen kor topborai az Irsai, a Cserszegi Fűszeres, a Tramini, mint hungaricumok, de olyan világfajták is, mint a Sauvignon Blanc. A mátrai Kékfrankos illatosabb, és kevésbé savas, mint mondjuk Sopronban. Harmóniában van a cukortartalom, a savasság és az alkoholtartalom. Mint mondják, ezekkel a kiváló ár-érték arányú borokkal nem kell úgymond elvont ínyencként megküzdeni, ami jól illik például az amerikaiak borfogyasztási szokásaihoz: kedves, barátságos, élvezhető borok születnek a Mátrában - elvégre nem keresztrejtvényt fejteni ülünk le, amikor kellemes, hűsítő boros élményre vágyunk.

 

Megosztás

Édenkertész válaszol

Nagylevelű fikuszom oldalhajtàsàt milyen mòdon gyökereztethetném?

Légbujtással megfiatalíthatók azok a szobanövények, amelyek vastag szárat nevelnek

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Ellesett pillanat

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.