Ezt idd: natúr almalé családi kiszerelésben
Megkínáltak almalével, de mondtam, hogy nem kérek, köszönöm. A házigazda viszont addig magyarázta, hogy ez ilyen-olyan különleges almalé, hogy végül csak elfogadtam. dr. Tamás Károlyt, az almalé ötletgazdáját kérdeztük. 

Megkínáltak almalével, de mondtam, hogy nem kérek, köszönöm. A házigazda viszont addig magyarázta, hogy ez ilyen-olyan különleges almalé, hogy végül csak elfogadtam.

Tényleg különleges: egy nagy színes kartondobozban lakik, amely akkora, mint egy kisebb grillsütő. A dobozból ki kell húzni egy műanyag-csapot (olyat, amilyen a családi kiszerelésű söröshordókon van), és már csapolhatom is a levet. A dobozban állítólag egy műanyag zsák van, amely a csapoláskor lassan összezsugorodik. A lé pedig természetes hatású, szűretlen, finom. Mindezek után az édenkert.hu utána járt a gyártónak, hogy megkérdezhesse, hogyan találta ki mindezt. dr. Tamás Károlyt, az almalé ötletgazdáját kérdeztük a részletekről. Íme, a történet!

Ezt idd: natúr almalé családi kiszerelésben

Édenkert Magazin: Milyen indíttatásból fogott az almalé gyártásba?

Dr. Tamás Károly: Bács-Kiskun Megyében nagy területen találhatók almaültetvények, és így Kiskőrösön és környékén a jó minőségű alapanyag teljes egészében megtermelhető. Mi is rendelkezünk jelentős almás termőterületekkel, és folyamatban van egy "termelői csoport" megszervezése is, melynek keretében a feldolgozáshoz szükséges összes alma mennyiség biztonságosan megtermelhető.

Előzetes piackutatásunk szerint a "natúr" almalére mind idehaza, mind külföldön nagy az érdeklődés.

Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy az almatermelőknek biztonságos felvásárlást jelent a feldolgozó üzem működése, mivel nem léalma alapanyagból (nem hullott almából), hanem szedett almából készül az almalevünk, magasabb áron kerül átvételre az alapanyag, ezáltal jelentősebb árbevételt érhetnek el.

ÉM: Mitől különleges az almalé?

TK: A mi almalevünk azért különleges, mert az eddig gyártott és forgalomban lévő almalevekkel szemben teljesen natúr termék, nem sűrítményből visszahígított, hanem 100%-ban a préselt alma leve. Az almásban válogatva szedett alma kerül csak a szállítókonténerekbe, és így törésmentesen kerül az alma a feldolgozó üzembe, nem ömlesztve, mint a léalma esetén.

5 liter almalé 7-8 kg almából készül, amit "bag in box" tasakokba töltünk, majd papírdobozokba csomagolunk.

ÉM: Honnan származik az alma, milyen szabályokat kell betartani az alma szállítójának?

Ezt idd: natúr almalé családi kiszerelésben
TK: Az almát részben saját, és a környékbeli integrált almásokból biztosítjuk az üzem részére. Az alma átvételének feltétele, hogy a permetezésnél gyorsan lebomló szereket lehet csak használni, kötelező a permetezési napló vezetése, amely alapján az egészségre nem ártalmas szerek használata garantált. Csak sérülésmentes, egészséges alma kerül átvételre - amiért a termelőnek magas árat fizetünk.
Mi, mint gyártók pedig garantáljuk az almalé beltartalmi értékeit és a hosszú szavatossági időt.

ÉM: Az ötletes dobozos csomagolásra eddig nem sok példát látni hazánkban. Bevált?

TK: Igaz, hogy az almalevet (gyümölcslevet) ilyen csomagolásban hazánkban ezidáig nem igen látunk. Magyarországon hasonló bag in box csomagolásban régebben már bort árusítottak. Ez a csomagolási forma biztosítja az almalé kiváló minőségét, de a különleges csomagoló anyagok a piacon lévő más csomagolóanyagokhoz képest jóval drágábbak, ezért kisebb kiszerelésben - 1 liter - drágulna az almalé ára. Egyenlőre tehát az ötliteres kiszerelést a gazdaságosság is indokolja.

Az ötliteres doboz (csapos) kiszerelés tárolásra alkalmas, kezelése egyszerű és praktikus. Elsősorban családoknak ajánljuk, de a hosszú szavatossága miatt egyedülállók is gazdaságosan fogyaszthatják.

ÉM: Van valamilyen hasonló külföldön, amellyel már van kapcsolata?

TK: Natúr almaleveket természetesen külföldön is gyártanak, de a nálunk gyártott és csomagolt egyedi kiszerelésű almaléhez hasonlót a külföldi piacokon nem láttam, ezért bizakodva tekintünk termékünk export lehetőségei felé is.

ÉM: Az almalé mellé tervez hasonló termékeket hasonló formában?

TK: Igen, tervezünk más gyümölcsökből is rostos natúrlevek gyártását: körtéből, barackból, szőlőből szeretnénk gyümölcsleveket készíteni. Persze a piacnak extrém igényei is lehetnek, kértek már tőlünk sárgarépalevet, céklalevet és még lehetne folytatni az igényeket, ötleteket.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Sugárarália nevű szobanövényem ami kinőtte a szobát. Valahogy ketté kéne vágom, de szeretném, ha mindkét része túlélné. . .

Érdemes megpróbálkozni a légbújtással, amelynek fázisai lépésről-lépésre itt olvasható:

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Hortenzia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.