Ezt idd: natúr almalé családi kiszerelésben

Ezt idd: natúr almalé családi kiszerelésben
Megkínáltak almalével, de mondtam, hogy nem kérek, köszönöm. A házigazda viszont addig magyarázta, hogy ez ilyen-olyan különleges almalé, hogy végül csak elfogadtam. dr. Tamás Károlyt, az almalé ötletgazdáját kérdeztük. 

Megkínáltak almalével, de mondtam, hogy nem kérek, köszönöm. A házigazda viszont addig magyarázta, hogy ez ilyen-olyan különleges almalé, hogy végül csak elfogadtam.

Tényleg különleges: egy nagy színes kartondobozban lakik, amely akkora, mint egy kisebb grillsütő. A dobozból ki kell húzni egy műanyag-csapot (olyat, amilyen a családi kiszerelésű söröshordókon van), és már csapolhatom is a levet. A dobozban állítólag egy műanyag zsák van, amely a csapoláskor lassan összezsugorodik. A lé pedig természetes hatású, szűretlen, finom. Mindezek után az édenkert.hu utána járt a gyártónak, hogy megkérdezhesse, hogyan találta ki mindezt. dr. Tamás Károlyt, az almalé ötletgazdáját kérdeztük a részletekről. Íme, a történet!

Ezt idd: natúr almalé családi kiszerelésben

Édenkert Magazin: Milyen indíttatásból fogott az almalé gyártásba?

Dr. Tamás Károly: Bács-Kiskun Megyében nagy területen találhatók almaültetvények, és így Kiskőrösön és környékén a jó minőségű alapanyag teljes egészében megtermelhető. Mi is rendelkezünk jelentős almás termőterületekkel, és folyamatban van egy "termelői csoport" megszervezése is, melynek keretében a feldolgozáshoz szükséges összes alma mennyiség biztonságosan megtermelhető.

Előzetes piackutatásunk szerint a "natúr" almalére mind idehaza, mind külföldön nagy az érdeklődés.

Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy az almatermelőknek biztonságos felvásárlást jelent a feldolgozó üzem működése, mivel nem léalma alapanyagból (nem hullott almából), hanem szedett almából készül az almalevünk, magasabb áron kerül átvételre az alapanyag, ezáltal jelentősebb árbevételt érhetnek el.

ÉM: Mitől különleges az almalé?

TK: A mi almalevünk azért különleges, mert az eddig gyártott és forgalomban lévő almalevekkel szemben teljesen natúr termék, nem sűrítményből visszahígított, hanem 100%-ban a préselt alma leve. Az almásban válogatva szedett alma kerül csak a szállítókonténerekbe, és így törésmentesen kerül az alma a feldolgozó üzembe, nem ömlesztve, mint a léalma esetén.

5 liter almalé 7-8 kg almából készül, amit "bag in box" tasakokba töltünk, majd papírdobozokba csomagolunk.

ÉM: Honnan származik az alma, milyen szabályokat kell betartani az alma szállítójának?

Ezt idd: natúr almalé családi kiszerelésben
TK: Az almát részben saját, és a környékbeli integrált almásokból biztosítjuk az üzem részére. Az alma átvételének feltétele, hogy a permetezésnél gyorsan lebomló szereket lehet csak használni, kötelező a permetezési napló vezetése, amely alapján az egészségre nem ártalmas szerek használata garantált. Csak sérülésmentes, egészséges alma kerül átvételre - amiért a termelőnek magas árat fizetünk.
Mi, mint gyártók pedig garantáljuk az almalé beltartalmi értékeit és a hosszú szavatossági időt.

ÉM: Az ötletes dobozos csomagolásra eddig nem sok példát látni hazánkban. Bevált?

TK: Igaz, hogy az almalevet (gyümölcslevet) ilyen csomagolásban hazánkban ezidáig nem igen látunk. Magyarországon hasonló bag in box csomagolásban régebben már bort árusítottak. Ez a csomagolási forma biztosítja az almalé kiváló minőségét, de a különleges csomagoló anyagok a piacon lévő más csomagolóanyagokhoz képest jóval drágábbak, ezért kisebb kiszerelésben - 1 liter - drágulna az almalé ára. Egyenlőre tehát az ötliteres kiszerelést a gazdaságosság is indokolja.

Az ötliteres doboz (csapos) kiszerelés tárolásra alkalmas, kezelése egyszerű és praktikus. Elsősorban családoknak ajánljuk, de a hosszú szavatossága miatt egyedülállók is gazdaságosan fogyaszthatják.

ÉM: Van valamilyen hasonló külföldön, amellyel már van kapcsolata?

TK: Natúr almaleveket természetesen külföldön is gyártanak, de a nálunk gyártott és csomagolt egyedi kiszerelésű almaléhez hasonlót a külföldi piacokon nem láttam, ezért bizakodva tekintünk termékünk export lehetőségei felé is.

ÉM: Az almalé mellé tervez hasonló termékeket hasonló formában?

TK: Igen, tervezünk más gyümölcsökből is rostos natúrlevek gyártását: körtéből, barackból, szőlőből szeretnénk gyümölcsleveket készíteni. Persze a piacnak extrém igényei is lehetnek, kértek már tőlünk sárgarépalevet, céklalevet és még lehetne folytatni az igényeket, ötleteket.

értékelés