
Közel két héttel hamarabb szüretelhető a világ legkorábban érő cseresznyefajtája, a magyar nemesítésű Rita.
Míg az elmúlt években ez a korai fajta is csupán május 20-25-e táján érett, addig most a hétvégére várják az érést a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének érdi kutatóállomásán. A szakemberek szerint a terméskilátások kitűnőek, bár azt elismerik, hogy az elmúlt napokban hullott túl sok eső miatt a korai fajták elkezdtek repedni. Ugyanakkor hangsúlyozzák, minél keményebb húsú egy cseresznye, annál hajlamosabb a repedésre.
Az enyhe télnek és korai tavasznak köszönhetően idén a szokásosnál hamarabb szüretelhetjük a zamatos magyar cseresznyét.
![]() |
„Emberemlékezet óta nem ehettünk ilyen jó minőségű, hazai cseresznyét ennyire korán. Hiszen az idén már jó tíz nappal korábban érő Rita prémiumminőségű, szemben az olyan régebbi korai fajtákkal, mint a Pomázi hosszúszárú vagy a Münchebergi korai. Azok csak színes gömbök voltak, míg a Rita komoly méretű, zamatos gyümölcsű” – jelentette ki Dr. Apostol János a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.
A terméskilátások rendkívül jók, hiszen rengeteg gyümölcs van a fákon, az azonban probléma, hogy az elmúlt napok hűvös és csapadékos időjárása miatt a korai fajták húsa elkezdett repedni.
![]() |
„Sokáig volt szárazság, majd hirtelen rengeteg csapadék hullott. Ez az éppen zsendülő korai cseresznyefajtákat meglehetősen rosszkor érte, és húsuk repedni kezdett. Ilyenkor még lehet védekezni, ha a gazdák gyorsan letakarják a fákat fóliával. De egyenletes öntözéssel is megakadályozható a hirtelen sejtgyarapodás, sejtnyúlás” – tette hozzá Dr. Apostol János.
Érdi viszonylatban a hétvégére, május 10-re várják a teljes érést, ám könnyen elképzelhető, hogy a déli megyékben már a hétvége előtt szedhető az ízletes csonthéjas gyümölcs, köszönhetően a melegebb időjárásnak és kevesebb csapadéknak.