asd1 artid=8835,uritags0=gyumolcs

Édenkert.hu | Milyen gyümölcsfákat lehet ősszel metszeni?

Milyen gyümölcsfákat lehet ősszel metszeni?

Értékelve: 1x
(5.0 pont)

Az őszi metszés fontos szerepet játszik a gyümölcsfák egészségének megőrzésében és a következő évi termés előkészítésében. Bár a legtöbb fát inkább tél végén vagy kora tavasszal ajánlott metszeni, vannak olyan fajok és helyzetek, amikor az őszi metszés is hasznos lehet.

Mikor érdemes ősszel metszeni?

Az őszi metszésre a lombhullás után, de a tartós fagyok beállta előtt kerülhet sor. Ilyenkor a fa nyugalmi állapotba kerül, jobban átvészeli a metszéssel járó beavatkozást, és a sebek kevésbé hajlamosak a gombás fertőzésekre. Fontos, hogy ne túl későn, a mínuszok beállta után végezzük el, mert a friss metszési felületek könnyebben fagykárt szenvedhetnek.

Almatermésűek őszi metszése

Az alma- és körtefák esetében az őszi metszés jellemzően a ritkításra korlátozódik. Eltávolíthatjuk:

  • a beteg, sérült vagy elszáradt ágakat,

  • a korona belseje felé törő hajtásokat,

  • a feleslegesen sűrű részeket.

A nagyobb ifjító metszést azonban inkább kora tavasszal célszerű elvégezni.

Csonthéjasok metszése ősszel – óvatosan!

A cseresznye, meggy, szilva, kajszi és őszibarack esetében általános szabály, hogy nem ajánlott ősszel metszeni, mert a friss sebek könnyen gombás fertőzéseknek adnak utat. Ezeknél inkább nyári metszés javasolt, közvetlenül a szüret után. Ősszel maximum a beteg, törött vagy teljesen elhalt ágak eltávolítását végezzük el.

Bogyós gyümölcsök őszi metszése

Az ősz ideális időpont lehet a bogyósok – például málna, ribizli vagy köszméte – metszésére.

  • A málna esetében a letermett kétéves vesszőket vágjuk tőből vissza.

  • A ribizlinél és köszméténél a túl sűrű, öreg ágak eltávolításával biztosítjuk a bokor szellősségét és a jobb terméshozamot.

Dísz- és sövénygyümölcsök metszése

Ha valaki díszalmafát, díszcseresznyét vagy sövényként nevelt gyümölcsfát tart, az őszi metszés itt inkább formázó jellegű lehet. A feleslegesen hosszú, kusza ágakat ilyenkor könnyen kordában lehet tartani.

Ősszel elsősorban az almatermésűek és a bogyós gyümölcsök metszése ajánlott, míg a csonthéjasokat jobb békén hagyni, vagy csak a beteg részeket eltávolítani. A metszést mindig éles, tiszta eszközzel végezzük, és a nagyobb sebfelületeket kerti sebkezelővel zárjuk le, hogy a fák egészségesen indulhassanak neki a télnek és a következő termőidőszaknak.