
Az őszi metszés fontos szerepet játszik a gyümölcsfák egészségének megőrzésében és a következő évi termés előkészítésében. Bár a legtöbb fát inkább tél végén vagy kora tavasszal ajánlott metszeni, vannak olyan fajok és helyzetek, amikor az őszi metszés is hasznos lehet.
Mikor érdemes ősszel metszeni?
Az őszi metszésre a lombhullás után, de a tartós fagyok beállta előtt kerülhet sor. Ilyenkor a fa nyugalmi állapotba kerül, jobban átvészeli a metszéssel járó beavatkozást, és a sebek kevésbé hajlamosak a gombás fertőzésekre. Fontos, hogy ne túl későn, a mínuszok beállta után végezzük el, mert a friss metszési felületek könnyebben fagykárt szenvedhetnek.
Almatermésűek őszi metszése
Az alma- és körtefák esetében az őszi metszés jellemzően a ritkításra korlátozódik. Eltávolíthatjuk:
-
a beteg, sérült vagy elszáradt ágakat,
-
a korona belseje felé törő hajtásokat,
-
a feleslegesen sűrű részeket.
A nagyobb ifjító metszést azonban inkább kora tavasszal célszerű elvégezni.
Csonthéjasok metszése ősszel – óvatosan!
A cseresznye, meggy, szilva, kajszi és őszibarack esetében általános szabály, hogy nem ajánlott ősszel metszeni, mert a friss sebek könnyen gombás fertőzéseknek adnak utat. Ezeknél inkább nyári metszés javasolt, közvetlenül a szüret után. Ősszel maximum a beteg, törött vagy teljesen elhalt ágak eltávolítását végezzük el.
Bogyós gyümölcsök őszi metszése
Az ősz ideális időpont lehet a bogyósok – például málna, ribizli vagy köszméte – metszésére.
-
A málna esetében a letermett kétéves vesszőket vágjuk tőből vissza.
-
A ribizlinél és köszméténél a túl sűrű, öreg ágak eltávolításával biztosítjuk a bokor szellősségét és a jobb terméshozamot.
Dísz- és sövénygyümölcsök metszése
Ha valaki díszalmafát, díszcseresznyét vagy sövényként nevelt gyümölcsfát tart, az őszi metszés itt inkább formázó jellegű lehet. A feleslegesen hosszú, kusza ágakat ilyenkor könnyen kordában lehet tartani.
Ősszel elsősorban az almatermésűek és a bogyós gyümölcsök metszése ajánlott, míg a csonthéjasokat jobb békén hagyni, vagy csak a beteg részeket eltávolítani. A metszést mindig éles, tiszta eszközzel végezzük, és a nagyobb sebfelületeket kerti sebkezelővel zárjuk le, hogy a fák egészségesen indulhassanak neki a télnek és a következő termőidőszaknak.