5726. Támad a cseresznyelégy!
A zöldborsó nagyságú, pirosodó gyümölcsöket már károsíthatja a két cseresznyelégy faj.
A zöldborsó nagyságú, pirosodó gyümölcsöket már károsíthatja a két cseresznyelégy faj.
A kullancsok a nedves, sötét helyeken várják, hogy mikor kapaszkodhatnak rá az áldozataikra. Ha azt szeretnénk, hogy a kertünkben kevesebb legyen, érdemes néhány tippet megfogadni! Házi praktikák kullancs ellen.
Gyuri bácsi lánya, Zsuzsa megálmodott egy helyet, ahol a látogatók különleges környezetben sétálhatnak a gyógynövények között. Édesapja régi gyógynövénykertjének hagyományit megtartó, ám a mai kor kényelmét teljesen kiszolgáló, hársfalevelet mintázó, új látogatóközpontban több mint 150 féle gyógynövényt ismerhetnek meg az érdeklődők.
Szinte minden projekt esetében elhangzik a kérdés, hogy a cég milyen marketingstratégiát alkalmazzon, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a kommunikációja. Azonban egy kampány esetében nem csak egyetlen stratégiáról van szó, hanem ennél sokkal többről. A marketingkommunikációs eszközök egységes, mindent átfogó csatasorba rendezéséről, melyből az ügyfél és a reklámhadjárata kerül ki győztesen. Az elmúlt egy-két évben rohamszerű tempóban változnak a kommunikációs útvonalak, amelyek mentén el lehet jutni a fogyasztókhoz. Ha egy cég idejétmúlt marketingeszközöket alkalmaz, hamar látni fogja a kárát.
Nagyon sok élelmiszerinnovációról hallani manapság, ezek nagy része fenntarthatósági, etikai vagy egészségügyi megfontolások miatt jön létre, persze az üzleti érdekek sem elhanyagolhatók. Elsősorban a tejtermék- és húshelyettesítő készítményekről van szó, amivel párhuzamosan nagy divatja van a vegán és vegetáriánus étrendeknek is. De vajon pusztán az, hogy egy élelmiszer növényi alapanyagokból áll, garancia arra is, hogy egészségesebb? Érdemes alaposan átnézni, hogy miből készülnek ezek az új élelmiszerek és hogyan érik el a hagyományoshoz hasonló állagot, látványt és főleg ízt.
Egyetlen titka van annak, hogy a követező évben is virágzásra késztessük növényünket: állandóan vizes legyen a földje, kimondottan hűvös helyen, jó megvilágítottságban álljon. A levelek száradását okozhatja vízhiány vagy a páraszegény levegő, ennek elkerülésére vegyük körbe a növényt nedves tőzeggel. Amennyiben a barna foltok nedvesek, és súlyos esetben összefolynak és elpusztítják az egész levelet, az utalhat gomba vagy baktérium jelenlétére. Ilyenkor a beteg levelek eltávolítása után használjunk Chinoin Fundazol 50 WP-t.
Úgy tűnik, Olvasónk valóban mindent negtett, hogy Hibiscusát virágzásra késztesse. Egyet azonban ne felejtsünk el, a növények sem érzik mindenütt egyformán jól magukat. Tegyünk kísérletet, és keressünk számára új helyet a lakásban. Az én növényem a 3. költöztetés és 2 év után hozott először virágot. Tehát ne csüggedjünk! <p>Igényeit tekintve fontos, hogy virágzáskor jó megvilágítást, sok vizet és tápanyagot kapjon, télen pedig hűvösebb környezetet (12-15 C˚) biztosítsunk számára.
A friss trágya kerti felhasználásra még nem alkalmas, mert sok el nem bomlott szerves anyagot tartalmaz, amely a talajéletet inkább hátráltatná, mint fokozná. Ezért a friss istállótrágyát kazlakba összerakva néhány hónapig érlelni kell. Az istállótrágya kiszórásának optimális időpontja az ősz. <p>Kötött talajon egyszerre 3-4 q istállótrágyát szórjunk ki 100 m2-enként, míg homokon ugyanerre a területre egyszerre 1,5-2 q is elegendő.
A magnólia (másnéven liliomfa) nem annyira a talaj ph értékére érzékeny, hanem inkább a talaj kötöttségére. Helyes lépés volt a tőzeges talajújítás, mivel ez a növény nagy vízigényű és ezt a vízigényt csak laza, humuszos talaj segítségével lehet biztosítani.<p> Mivel kényes növény, ezért csak szélvédett és meleg helyre szabad ültetni. A kezdvezőtlen helyet csak a késői virágzású fajok viselik el. Virágrügyei nagyon érzékenyek. A virágás elmaradásának oka véleményem szerint a helyben keresendő. Nagy vállalkozás, de talán érdemes lenne máshová ültetni a növényt.
A legfontosabb, hogy szobai hajtatásra alkalmas fajtákat válasszunk. Ültetőközegként hagymarostot vagy tőzeges földkeveréket használhatunk. Ültetéskor figyeljünk arra, hogy hogy kb. 1,2 cm legyen a távolság a föld felszíne és az ültetőedény felső pereme között. <p>A gyökereztetéshez a hajtatóedényt tegyük egy fekete műanyag zsákba, majd állítsuk a pincébe vagy a garázsba. A gyökerek kialakulásának időtartalma 9-15 hét 9-12 ˚C hőmérsékleten. <p>Amikor a hagymák csúcsán megjelenő hajtások elérik a 2,5 cm-es hosszúságot, tegyük át a hajtatóedényt egy hűvös szobába, ahol az ideális hőmérséklet 10 ˚C. Először árnyékos helyet válasszunk, majd néhány nap múlva már közelebb tehetjük az edényt az ablakhoz. <p>Amint megjelennek az első virágbimbók, tegyük növényünket a virágzásra kijelölt helyre. Fő szempontok: legyen világos, de nem napos, huzatmentes, az optimális hőmérséklet 18-20 ˚C. Ezek után már csak a virágnyílásra kell várnunk.