6726. Japán banánfa (Musa Basjoo): ha ezekre figyelsz, biztosan túléli a telet
A japán banán (Musa Basjoo) viszonylag jól bírja a hideget, de néhány apróságra nem árt odafigyelni, hogy jövőre újra szép legyen.
A japán banán (Musa Basjoo) viszonylag jól bírja a hideget, de néhány apróságra nem árt odafigyelni, hogy jövőre újra szép legyen.
Koronavírus okozta válság ide vagy oda, az éttermek, a bárok, a kávézók és a hotelek folyamatosan keresik az új munkatársakat. Ráadásul rendkívül versenyképes fizetéseket is ígérnek.
Biostimulátoroknak nevezzük azokat a természetes vagy szintetikus anyagokat, amelyek a mag felületére felhasználhatók, illetve a növényzetre vagy a talajba juttathatók. Ezek az anyagok változást idéznek elő a növények anyagcsere folyamataiban. Képesek fokozni az abiotikus stressz hatásokkal szembeni ellenállást, hatással vannak a növények növekedésére, mindemellett a termés minőségére és mennyiségére is pozitív hatást gyakorolnak.
Idén novemberben már nemcsak a naptárban, hanem az időjárás szerint is beköszöntött az ősz. A tél közeledtével a kerti teendőinkből is jóval kevesebb akad. A lehullott tobozokból, gesztenyékből, a szárított gyógynövényekből azonban számos hasznos dolgot készíthetünk.
A dohánygyökérvirágot (Lewisia) is teleltetni kell. Ezekre érdemes figyelni.
Egy kicsit valóban késő van, de szerintem még nyugodtan elültethet a hétvégén néhány krókusz, tulipán, nárcisz hagymát. A mostani kellemes időjárás pont alkalmas erre. <p> Ha a tavasznál korábban virágzó hagymásokat szeretne, akkor a következő cikket ajánlom:
Próbáljon meg kerti címtárunk tagjai közül árajánlatot kérni, ezt megteheti a következő címen: <p>http://www.edenkert.hu/index.php?menu=szaknevsor
Bár most nincs itt az átültetési szezon, de ilyen esetben érdemes átültetni a növényt és megszabadítani a lakótársaktól. A föld nagy részét el kell távolítani, óvatosan, hogy a gyökeres minél kevésbé sérüljenek.
A póráhagyma magvetésének fő szezonja a március, a telet inkább csak a téli fajták (pl. Tétényi áttelelő, Carentan, Platina) vészelik át biztonságosan. Ha ilyet ültetett, nyugodtan maradhat a földben. A magszárképződést a 4-8 hétig tartó 4-6 °C-os hőmérséklet váltja ki. Ha kellően megvastagodott, folyamatosan fogyasztható.
Ha nagyméretű dézsáról van szó, ami akár a minusz 20 fokban sem fagy át teljesen, akkor nyugodtan kinn hagyható a szabadban. Ha kicsi cserépben van a szamóca, érdemesebb fagymentes, de hűvös, világos helyre vinni a növényt, és ritkább öntözéssel ott átteleltetni.