7016. Ezt a zöldséget ha most elveteted, utána kiirtani se tudod
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Minden alkalom, amikor az ajándékozás szóba kerül, nagyon sok kérdés fogalmazódhat meg bennünk. Többek között az is, hogy mi legyen a meglepetés. Egyrészt azért, mert olyan dolgot szeretnénk adni, ami egyszerre értékes, hasznos, és biztosan örülni fog neki az ünnepelt. Másrészt azért is, hogy tényleg egy örök emléket adhassunk.
Az őszi kerti munkáknál ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről, például a málna, a ribizli, az egres, és a szeder is meghálálja a törődést, metszésük fontos a növények egészsége és terméshozama miatt is. Az őszi metszéssel a növényt előkészítjük a következő évre, eltávolítjuk a beteg vagy elhalt ágakat, és segítjük a friss hajtások növekedését.
A Green Team új évadának 2. részében Szomoru Miklós és McMenemy Márk Kosztka Ernő gyümölcsösébe látogat, ahol kitanulhatjuk a gyümölcsfák metszésének csínját-bínját. Az itt elsajátítottokat Miki pilisi kertjében kamatoztatja a két műsorvezető.
A virágok kertünk szépségét emelik, és a virághagymák különösen népszerűek azok körében, akik hosszú távon szeretnék élvezni az évelő növények látványát. A virághagymák változatosságának köszönhetően minden évszakra találhatunk megfelelő növényeket, így egész évben biztosíthatjuk a színes virágzást a kertben. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb virághagymákat, és melyek a legnépszerűbbek? Ez a cikk segít eligazodni a virághagymák világában, hogy kertünk mindig virágzó legyen.
A burgonya optimális talaj- és éghajlati igényei elég pontosan körvonalazhatók, de mégis szinte mindenütt megterem, mert képes alkalmazkodni az adottságokhoz. Legjobban a könnyű, homokos vályogtalajt kedveli, amely korán felmelegszik. A tavasszal lassan felmelegedő nehéz agyagtalajok, amelyeknek rossz a vízáteresztő képessége, a burgonya termesztésére csak korlátozottan alkalmasak. Az egészséges, ép vetőgumót előcsíráztatjuk, mert ezzel a tenyészidőt mintegy két héttel lehet lerövidíteni, és 10-20% többlettermést lehet elérni. A cél az, hogy kiültetéskor a gumókon 2 cm-nél nem hosszabb, vastag csirák legyenek, mert az ezeknél hosszabb csírák a szállítás és a vetési munka közben biztosan letörnek. Az előcsíráztatásra a 12-15 °C hőmérsékletű helyiségek alkalmasak. Érdemes tudni (már csak az étkezési burgonya téli tárolása érdekében is), hogy a meleg és a sötétség a csírák növekedését segíti, a hűvös környezet, a fény és a levegőáramlás viszont gátolja. Az ültetésre rendszerint április közepén kerülhet sor, mert a burgonya fagyérzékeny növény. Ha a friss hajtásai elfagynak, akkor még számíthatunk a regenerálódásra, de a termés mindenképpen csökken.
Csillagos puskinvirág - Puschinia scilloides libanotica
Ékszerorchidea - Ludisia discolor Bár igazából a húsevő és vízinövények a fő szakterületünk, megpróbálok erre a kérdésre válaszolni. Amikor a virágszár végképp elvirázott, akkor tőből le lehet vágni nyugodtan. Páraigényes faj, mely szereti a közepes fényviszonyokat és igen magas páratartalmat. Igazából a szoba nem alkalmas a tartására, floráriumba kellene behelyezni. Ültetni egyszerű orchidea ültetési anyagba (Savanyú laza szerkezetű talajtba) célszerű.
Valószínűleg levélváltásról van szó, tehát a tavalyi leveleit eldobja, azok elszáradnak és hoznak friss leveleket. Nálunk legalábbis most itt tartanak. Mindenképpen, mivel tavasz van, ültesse át a növényt mohatőzegbe (pl. Novobalt). A régi talajt mind áztassa le róla csap alatt. Tegye naposabb helyre, ha lehetséges, mert talán sötét helyen van.
A tavasziakkal még nincs elkésve. Az őszieknél viszont - mivel konkrét növény nem volt megjelölve - nagyon nehéz pontos választ adni. Ha hajt a növény valószínűleg nem volt ősszel elültetve, így mindenképpen ültesse el minél előbb. Ha nem is fog a következő évben virágozni, így van csak esély túlélésre. A nyarat semmiképpen nem élné túl, mert az őszi növekedési periódus is kimaradt az életéből. Bővebb leírást az alábbi cikkekben olvashat: