-
recepciós
-
takarító
-
Gépjárművezető ('B+E' / 'C+E') munkatárs
-
Kőműves
-
Reptéri adminisztrátor és rakodó
-
Műszaki ügyintéző
-
Óvodapedagógus
-
CNC maró / fúró programozó
2024. 09. 30
-
Személygépjármű Munkafelvevő | Pécs
2024. 10. 03
-
Autószerelő - Szolnok
2024. 10. 04
-
"IT application operation expert (Logistics, SCM & Trading)"
2024. 10. 05
-
Test & Release Manager / management expert
2024. 10. 05
-
Szenior akkreditált laboratóriumi mérnök
2024. 10. 05
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az őszi kerti munkáknál ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről, például a málna, a ribizli, az egres, és a szeder is meghálálja a törődést, metszésük fontos a növények egészsége és terméshozama miatt is. Az őszi metszéssel a növényt előkészítjük a következő évre, eltávolítjuk a beteg vagy elhalt ágakat, és segítjük a friss hajtások növekedését.
Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tudnivalót bogyós gyümölcseink őszi metszéséhez.
Málna
A nyáron termő málna esetén az elöregedett, idén termett vesszőket teljesen el kell távolítani, mivel ezek már nem fognak újra teremni. Az új, zöld hajtásokat kell csak meghagyni, mert ezek lesznek a következő évi termővesszők. Az egészséges vesszők közül válasszuk ki a 6-8 legerősebb hajtást, a többit nyugodtan távolítsuk el.
Ribizli és egres
Az idősebb, 3-4 éves vesszőket kell eltávolítani, mivel ezek már nem produktívak. A növényt fiatalítsuk, csak az új, erős hajtásokat hagyjuk meg, hogy a következő évben ezek adják a termést. Fontos az is, hogy metsszük le az egymást keresztező ágakat, hogy megmaradjon a növény eegészséges formája.
Szeder
A szeder esetében azokat a vesszőket kell eltávolítani, amelyek idén termettek, mivel ezek nem hoznak már többé gyümölcsöt. A friss hajtásokat meghagyjuk, ezek fogják adni a következő évi termést. Ha a növény túl sűrű, ritkítani kell, hogy több fényt kapjon majd a termés.
Tartsd tisztán a metszőollót
A bogyósok metszéshez használt eszközöket mindig tartsuk tisztán, hogy elkerüljük a fertőzéseket. A beteg, sérült vagy elhalt ágakat azonnal távolítsuk el, és semmisítsük meg, hogy ne terjedjenek a betegségek. Ügyeljünk arra, hogy a metszés után a növény elegendő tápanyagot és vizet kapjon, hogy megerősödjön még a tél előtt. A megfelelő őszi metszés segíti a növényeket abban, hogy egészségesek maradjanak és bőségesen teremjenek a következő szezonban.