7016. Ezt a zöldséget ha most elveteted, utána kiirtani se tudod
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Minden alkalom, amikor az ajándékozás szóba kerül, nagyon sok kérdés fogalmazódhat meg bennünk. Többek között az is, hogy mi legyen a meglepetés. Egyrészt azért, mert olyan dolgot szeretnénk adni, ami egyszerre értékes, hasznos, és biztosan örülni fog neki az ünnepelt. Másrészt azért is, hogy tényleg egy örök emléket adhassunk.
Az őszi kerti munkáknál ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről, például a málna, a ribizli, az egres, és a szeder is meghálálja a törődést, metszésük fontos a növények egészsége és terméshozama miatt is. Az őszi metszéssel a növényt előkészítjük a következő évre, eltávolítjuk a beteg vagy elhalt ágakat, és segítjük a friss hajtások növekedését.
A Green Team új évadának 2. részében Szomoru Miklós és McMenemy Márk Kosztka Ernő gyümölcsösébe látogat, ahol kitanulhatjuk a gyümölcsfák metszésének csínját-bínját. Az itt elsajátítottokat Miki pilisi kertjében kamatoztatja a két műsorvezető.
A virágok kertünk szépségét emelik, és a virághagymák különösen népszerűek azok körében, akik hosszú távon szeretnék élvezni az évelő növények látványát. A virághagymák változatosságának köszönhetően minden évszakra találhatunk megfelelő növényeket, így egész évben biztosíthatjuk a színes virágzást a kertben. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb virághagymákat, és melyek a legnépszerűbbek? Ez a cikk segít eligazodni a virághagymák világában, hogy kertünk mindig virágzó legyen.
Valószínűleg valami gombás betegséget kaphatott a golgotavirágja, bár így látatlanban elég nehéz ezt diagnosztizálni. Mindenképpen kellene valami dísznövényekhez is használható gombaölőszer. Amúgy nem gondolom, hogy súlyos lenne a probléma!
Japánban a kertekben lévő fákat a bonsaihoz hasonló módon alakítják, anélkül, hogy a gyökerüket bolygatnák. Kövesse példájukat és metszéssel határozza meg a fa alakját és nagyságát oly módon, hogy a kívánt magasság elérését követően a felfelé törekvő ágakat tőböl kivágja! Törekedjen arra, hogy az így megmaradt korona szerkezete formás legyen. Ezt a japánok úgy érik el, hogy az irányítani kívánt ágat, annak megfásodásáig, bambuszrudakhoz kötözik! Sok sikert!
Bármikor termeljük a karalábét, tevékenységünk sikere nagymértékben függ a palánták minőségétől. Csak megbízható helyről vásároljunk palántát; a fiatal, de erőteljes, zömök, sötétzöld levelű palánták a jók. (Lehet, hogy nem őszi karalábépalántát ültetett?) Sok vizet igényel, gyakori öntözést, mert a gumója csak így marad zsenge, könnyen megfőzhető. Ne ültessük a karalábét gyümölcsfák vagy más árnyékot adó növények alá, mert ez a fényigényes növény felnyurgul, gumója fejletlen marad. Sajnos nyáron előfordulhat, hogy ha túl magas a hőmérséklet, akkor csak a lombja növekszik, de a gumója fejletlen marad.
A képen látható növény a díszeslevelű csillagvirág (Scilla violacea), Dél-Afrikában élő hagymás. A szárazságot jól tűri, heti 2 alkalommal elég meglocsolni kánikulában is. Jól drénezett talajt igényel, tartalmazzon homokot vagy perlitet a virágföld mellett. A képen látható növény nagyon megnyúlt, több fényt kell neki biztostani, hogy kompaktabb legyen.
Nehéz egyértelmű választ adni, ugyanis a tartási körülmények nem ismertek (szobában vagy szabadban tartott, ablak előtt, van-e légmozgás stb.), ezért inkább azt írom, hogy mit nem szabad tenni a bimbóit fejlesztő növénnyel! - Nem szabad a helyéről sem elmozdítani, sem elforgatni, - nem kaphat huzatot, viszont feltétlen szükséges egy kis enyhe légmozgás, - nem bírja a füstöt, - ha szobában tartjuk, minden romlandó gyümölcsöt ki kell vinni a helyiségből a fejlődő etiléngáz miatt, - a fejlődő bimbókat nem érheti víz még spriccelés formájában sem, - a virágszár fejlődésének kezdetekor a tápanyag-összetételt változtatni kell kálium-túlsúlyosra. Remélem a hibaokok ebből kiszűrhetők lesznek.